Ki tudja, milyen az óceán?

Férfi és nő sajátos viszonyát vizsgálja William Mastrosimone humoros, online nézhető darabja.

2020. 04. 28. 13:28
null
Cliff (Gáspár Sándor) és Rose (Kerekes Éva) a jó párkapcsolat titkát keresi Forrás: Komédium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mitől férfi a férfi és mitől nő a nő? Hogyan tudják egymást elviselni? Ilyen izgalmas kérdéseket vizsgál a Komédium Színház 2002-es előadása, William Mastrosimone színdarabja, A pulóvergyűjtő, amelyet bárki megnézhet az interneten. Taub János rendezése a színészi játékra helyezi a hangsúlyt, díszlet szinte nincs is, a jelmezek hétköznapi ruhák. A színészi játék viszont parádés. Rose, a hiperérzékeny nő szerepében Kerekes Évát látjuk, Cliff figuráját pedig aki igazi macsó férfi, Gáspár Sándor formálja meg.

Az előadás arra helyezi a hangsúlyt, hogy a legfontosabb női tulajdonság, amivel valamit kezdenie kell a férfinak, az érzékenység. Egy nő elsősorban nem érteni, hanem érezni akarja a világot. Érzései irányítják, azok meg ráadásul elég változók, így finoman szólva nincsen könnyű helyzete egy férfinak. A színdarab során ez temérdek megmosolyogtató szituációt teremt, vicces mondatot eredményez, amelyek viszont nemcsak üres poénok, hanem igencsak elgondolkodtató igaz­ságokat is tartalmaznak a mélyben.

A darab szerint a nő ellenpontja a férfi. A nő, mikor érzéseivel szembesíti a férfit, akkor az, bár pontosan érti, miről van szó, sőt érzi is, hogy micsoda óriási erők dolgoznak a női tudat mélyén, mégis humorral reagál. Erre leginkább kétféle a női reakció: az esetek döntő többségében öröm, kisebb hányadában dühkitörés. A férfinak viszont, ha igazán férfi, ez a dolga. Egyszerűen nem tehet mást, mint gondolatban felkapja a nőt, megpörgeti, kizökkenti a zűrzavaros belső világából, megnevetteti. Boldoggá teszi. És persze meghallgatja.

Cliff (Gáspár Sándor) és Rose (Kerekes Éva) a jó párkapcsolat titkát keresi
Fotó: Komédium

William Mastrosimone színdarabja elsőre egy szórakoztató modern műnek tűnik, viszont a lehető legfontosabb kérdésekre ad olyan válaszokat, amelyeket érdemes meghallgatni, megfontolni, megfogadni. Az egyik ilyen, hogy bár a nő nagyon könnyen fel tudja bosszantani a férfit, aki néha úgy érzi, hogy a nő szinte nem is tesz mást, viszont a férfi nem haragudhat rá. Egy csöppet sem. Mert ami sokszor bosszantó egy férfinak, az a nőiség lényegéhez tartozik, megváltoztathatatlan. Már a ré­giek is mondták – és a mai, modern világban is az egyik legfontosabb útravaló kezdő pároknak –, hogy a nőhöz humor kell, legalábbis ha a férfi nem akar egy életen át bosszankodni. Derű. Mert egy férfinak nem az a dolga, hogy a nővel együtt aggodalmaskodjon, hanem az, hogy megmentsen. Ebben az esetben az ezernyi, sokszor egymással ellentétes gondolat elől. Ahogy a színdarabban is elhangzik: Te hiszel a halál előtti életben? A férfi kérdezi a nőt. És ez a legfontosabb kérdések egyike. A vicces kis kérdés mélyén ugyanis az van: hajlandó-e a nő arra, hogy szövetségre lépjen a férfival, hogy elfogadja őt vagy – másként szólva – hagyja magát megmenteni. Boldoggá tenni. Sokszor viccel, humorral, derűvel, és így a férfi is férfinak érezheti magát. Mert bizony nagyon keményen támadnak a „pájok”, a tudattalan szörnyei, és csak a férfinál van ellenszer, ez esetünkben a „pajszer”.

A férfi, ha pulóvere hátulján van egy kis lyuk, annak örül, mert sokkal könnyebben meg tudja állapítani, melyik az eleje. Így szinte rá se kell nézni, amikor felveszi. Viszont a férfinak nem jut eszébe, hogy legalább egy kicsit is felvegye a nő pulóverét, a nőnek ellenben vannak ilyen gondolatai. A nő, mikor felveszi egy kicsit a férfi pulóverét, akkor érzi az illatát, elképzeli az ölelő karjait. Így lesz a férfi is a nővel akkor, amikor távol van. Mert a humoron kívül, legalábbis a darab szerint, a másik legfontosabb egy nőnek, hogy biztonságban érezze magát. Hogy vele maradjon a férfi örökre. Hogy ne csak mondja, hanem el is vigye az óceán­hoz.

– Milyen az óceán? – kérdezi a nő, aki még nem látta, ellentétben a férfival.

– Rengeteg víz – válaszolja a férfi. Ebben a két mondatban minden benne van. Az egész élet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.