Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 11., vasárnap, Leó, Szaniszló napja
HÍR TV – Civil körEurópa szerint nem lehet saját véleményünk.
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kultura/kierlelt-derkos-mualkotasok-9473120/

Derkovits-ösztöndíj: belépő a képzőművészet világába

Hatvanhatodik alkalommal rendezte meg a Műcsarnok a nyertesek tárlatát
A járványhelyzeti szigorítások dacára ugyan virtuálisan, de megnyitották a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítását, a Derkó 2021-et. A harmadik koronavírus-hullám ellenére a szervezők bíznak abban, hogy belátható időn belül a tárlat élőben is látogatható lesz.

Az online megnyitón Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója felsorolta a – mint fogalmazott – mágikus számokat:
– A Derkovits-ösztöndíj hatvanhatodszor valósult meg, a Műcsarnok idén százhuszonöt éves. A kiállítás mágiá­ja nem a múltidézés, hanem a jövő – mondta a művészeti igazgató, aki kifejtette: az újranyitás után minden máshogy lesz, az ifjúságra jellemző kísérletezés biztosan átalakítja a teljes művészeti szférát.
Tardy-Molnár Anna, az ösztöndíjpályázatot koordináló MANK ügyvezető igazgatója köszöntőjében, folytatva az előző gondolatmenetet, megjegyezte: most érezzük a hiányát, hogy személyesen nem lehetünk jelen a galériákban, múzeumokban.
– Nemcsak a vírushelyzet óta, de csaknem hét esztendeje szervezünk virtuális sétákat, amelyek mind megtalálhatók a világhálón – válaszolta kérdésemre Fazakas Réka, a Derkó 2021 kurátora, hogy milyen újdonságokat kínál a Műcsarnok a korlátozások miatt.
A továbbiakban a tárlat online bejárhatósága mellett számos egyéb inter­aktív, internetes lehetőségeket kínálnak, amelyek segítségével például bemutatják a kiállító művészeket. – Az ösztöndíjat maximum három ízben kaphatja meg egy alkotó 35 éves koráig. Azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, de még nem teremthettek maguknak egzisztenciát. Egyszerre 26 művész kap támogatást egy esztendőn keresztül – ismertette a kurátor.

Fazakas Réka: Európában nagyon kevés az olyan állam, amely ilyen mértékben támogatja a fiatal, pályakezdő művészeket
Fotó: Bach Máté

A Derkovits-ösztöndíjat első ízben a komor 1955-ös esztendőben hirdette meg az állam. A népművelési miniszter bársonyszékében Darvas József, a népi írók mozgalmának emblematikus alakja foglalt helyet, s bár az író-politikus az 1956-ig létező Nemzeti Parasztpárt alelnöke volt, az ösztöndíj odaítélését kommunista politikai szempontok befolyásolták. Ám a tehetség utat talált magának, így például 1955 és 1960 között olyan, mára legendás alkotók érdemelték ki, mint Csernus Tibor, Szinte Gábor, Kass János, Kondor Béla, Szurcsik János vagy Udvardi Erzsébet.
– Európában nagyon kevés az olyan állam, amelyik ilyen mértékben támogatja a fiatal, pályakezdő művészeket, akik számára ez az első díj, amit megkaphatnak pályájuk során – magyarázta Fazakas Réka, hozzáfűzve: a Derkovits-ösztöndíj belépő a képzőművészet világába, amelynek segítségével a galeristák felfigyelhetnek bármelyikükre. – Többen az itt kiállítók közül egyébként már tagjai valamelyik galériának – jegyezte meg a kurátor.
– Ha a zsűri dönt a díjazottakról, ezzel a kiállítókról, akkor vajon a kurátornak milyen feladat jut? – érdeklődtem.
– Az én feladatom megrendezni a tárlatot, összeállítani, szerkeszteni a katalógust – válaszolta Fazakas Réka, aki úgy fogalmazott: egyfajta gardedámság ez, a zsűri bírálatától kezdődően egészen a zárásig. – És természetesen sokat kell beszélni a kiállításról, most elsősorban az online térben – tette hozzá, majd elárulta: nem kizárólag a pályaműveket állították ki, egyesek mást, mások több alkotást, netán régebbit vagy magángyűjtőnél lévőt.
– Mennyire ad látleletet, hogy hol tartanak, merre mennek a pályakezdő művészek? – kérdeztem.
– Ad látleletet, hiszen 170-en pályáztak idén, s észrevehetők a tendenciák. Nyilván a vírushelyzet többeket megihletett – magyarázta a kurátor, a folytatásban kifejtve: ugyanakkor a 26 kiállító, azaz ösztöndíjnyertes művész lefedi a képzőművészet majd minden ágát a festészettől, szobrászattól, grafikától a fotón át a videó- és a kinetikus művészetig.
– Érdekes, hogy sokan eltértek alapvető művészeti águktól, több festő kinetikus szoborral, grafikusok festménnyel, szobrászok installációval jelentkeztek – mutatott rá Fazakas Réka, aki beszélt arról is, hogy bár az alkotóknak más-más az élethelyzete, hisz van, aki már tanít, van, aki doktori iskolába jár, van, aki most diplomázott, ennek ellenére biztosak lehetünk abban, hogy kiérlelt műalkotásokkal találkozhatnak a látogatók.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális játszma

A baloldal egymillió ember beoltását akadályozta volna meg
A baloldali összefogás továbbra sem vonta vissza a keleti vakcinákat támadó parlamenti javaslatait.

Focibotrány

Minden Gulácsival kezdődött
Egy német cég a véleménye miatt rúgott ki egy kiváló magyar szakembert, Petry Zsoltot.

Kiemelt

Provokatív videóval üzentek Orbán Viktornak cseh filmesek
A cseh külügyminisztérium nem akarta bevinni a politikát a kulturális fesztiválra.

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Aktuális

Terv szerint halad a veszprémi déli elkerülő szakasz kivitelezése
A litéri és füredi csomópont közötti mintegy 7,5 kilométeres szakasz több pontján egyszerre dolgozik mintegy hatvan szakember.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!