Kisfarkas az '56-os forradalomban

Rákosi, Hruscsov, forradalom és megtorlás, avagy Kisfarkas a forradalomban címmel jelenik meg Sulyok László Priska József Tamás életéről szóló könyve, amelynek bemutatóját jövő kedden (október 13.) tartják a Budafok-tétényi Klauzál Házban, az 1956-os forradalom 64. évfordulója alkalmából. Az esemény moderátora Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Magyar Nemzet
2020. 10. 07. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budafoki Priska József Tamás húszévesen került az 1956-os forradalom és szabadságharc forgatagába. Tagja lett a VII. kerületi nemzetőrségnek (a Wesselényi-zászlóaljnak), amelynek parancsnokául sógorát választották. A fiatalember jelen volt a Köztársaság téri pártház ostrománál, a november 4-ei szovjet invázió után bajtársaival a Royal szállóban berendezkedve vette fel a fegyveres harcot a megszállókkal. A zászlóalj megmaradt szabadságharcosai csak november 10-én tették le a fegyvert. A katonai bíróság négy társát végeztette ki, köztük a sógorát. Priska József Tamás, bár közel volt a halálbüntetéshez, 12 évvel megúszta a kádári megtorlást. A könyv Budafok-Tétény önkormányzata gondozásában jelent meg.

A járványhelyzet miatt a bemutató nem nyilvános.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.