„Kitesszük a szűrét” – Kárpát-medencei népművészeti pályázat

Kilencedik alkalommal hirdetik meg az Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő- és szűcshímzéspályázatot.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 18:45
null
Fotó: Bihari Hirlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencedik alkalommal hirdeti meg az Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő- és szűcshímzéspályázatát a Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével (NESZ) és a Hagyományok Házával karöltve.

A Bihari Népművészeti Egyesület 2003 óta szervez kétévente pályázatot a bihari hagyományok fenntartására. Az egyre népszerűbb kezdeményezésre legutóbb már több mint kétszáz munka érkezett, némely a határokon túlról.

Gyönyörűné Erdei Judit, a Bihari Népművészeti Egyesület alelnöke elmondta, hogy az idei pályázatra újításokat is várnak; a hagyományos tárgyakon, gyapjú- és nemezviseleteken kívül a mai lakáskultúrában használt modern alkotásokat is szívesen fogadják.

Egyre népszerűbb a kezdeményezés
Fotó: Bihari Hírlap

A jelentkezési határidő február 28-a, a pályamunkákat pedig május 3-ig várják. A beadott alkotásokat etnográfusokból, valamint a NESZ szakmai bizottságainak tagjaiból álló zsűri értékeli majd. A legjobbak díjban részesülnek, a munkákból szakmai nap keretében kiállítás is nyílik.

„Nagy örömmel fogadjuk, ha különböző mesterségek alkotói együtt készítenek munkákat, ha tárgyegyüttesekkel pályáznak. Példaként említhetem egy viseletkészítő és szűrrátétes, egy bőrműves és nemezkészítő, vagy egy szövő és hímző közös alkotását. Úgy tekintjük, hogy csak a fantázia szabhat határt a mestereknek, várjuk az újításokat, hogyan jelenjenek meg a hagyományos kultúra míves tárgyainak díszítményei a mai kor emberének mindennapjaiban” – tájékoztatott Gyönyörűné Erdei Judit.

További információk és a pályázati kiírás a Hagyományok Háza honlapján olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.