Különleges programokkal készül a Nöri

A pandémia ellenére sikeres évet tudhat maga mögött a Nemzeti Örökség Intézete, hiszen 2020-ban húsz, nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újítottak fel, ugyanakkor befejezték a Fiumei úti sírkert bal oldali árkádsorának, valamint a Salgótarjáni utcai zsidó temető falának rekonstrukcióját is. Lapunkat Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója tájékoztatta az elmúlt év munkáiról és az idei tervekről.

Zana Diána
2021. 01. 19. 7:15
null
Radnainé Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója Fotó: NÖRI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság együttműködésével megvalósuló éves sírfelújítási program tavaly húsz, nemzeti sírkertbe sorolt síremléket érintett, melyek rekonstruálása hetvenmillió forintból, a magyar kormány támogatásával történhetett meg. Születésének 230. évfordulója apropóján így csaknem hárommillió forintból újulhatott meg Kölcsey Ferenc sírja Szatmárcsekén, és húszmillió forintból történt meg Benczúr Gyula benczúrfalvi síremlékének helyreállítása a festőművész halálának századik évfordulója alkalmával.

A Nöri 2013-as megalapítása óta látja el a magyarországi nemzeti és történelmi emlékhelyekkel kapcsolatos feladatokat; az ország valamennyi védett sírjával foglalkozik, amely számszerűsítve több mint hatezer nyughelyet jelent.

Gondozásába tartozik a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető is, amelyek az intézet elmúlt öt évének két legnagyobb beruházásával szintén nagy változásokon mentek keresztül. A Fiumei úti sírkert bal oldali árkádsorának és a zsidó temető műemléki védelem alatt álló falának teljes felújítása is befejeződött. Szakmai szempontból is nagy kihívás volt mind a kettő – tudtuk meg Radnainé Fogarasi Katalin főigazgatótól, aki elárulta, hogy a zsidó temető falának visszaépítése kézi erővel történt, ami azért sem volt könnyű, mert több mint tizenkétezer, egyedi módon megmunkált kőről van szó, melyek darabonként nagyjából kilencven kilogrammot nyomnak.

Radnainé Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója
Fotó: NÖRI

A Fiumei úti sírkertben mintegy kétszáz író és költő, majd hetven festő és harmincöt szobrász nyugszik. A látogatók azonban nem csupán temetőként tekintenek erre a különleges helyszínre, hanem Budapest egyik legnagyobb szoborparkjaként is emlegetik, amely a Nöri – minden esetben ingyenes – programjainak köszönhetően különleges séták, kiállítások és megemlékezések helyszíne is egyben. Tavaly a kialakult helyzet miatt azonban nagyobb hangsúly került az online térben történő megjelenésre.

Az intézet honlapján virtuálisan fedezhetjük fel a sírkertet, a közösségi oldalon számos érdekességet tudhatunk meg az itt nyugvókról, a legnagyobb videómegosztó felületen pedig kisfilmek, a Nemzeti Emlékezet Múzeumának online kiállításai és vezetett séták közül válogathatunk.

A járvány okozta helyzetben kifejezetten hasznosnak bizonyult a Fiumei­Guide elnevezésű applikáció, amely csoportos, vezetett séták hiányában egyénileg is segít eligazodni a hatvanhektáros területen. Az androidos készülékekre letölthető ingyenes alkalmazás egyelőre száz tételből álló listát tartalmaz, amely azonkívül, hogy útbaigazít a helyszínen, alapvető információkkal és sok érdekességgel is szolgál a sírkertben nyugvókról. Mint megtudtuk, a szubjektív válogatásban a leghíresebb személyiségek mellett olyan nevek is szerepelnek, mint Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő vagy Lengyel Árpád, aki hajóorvos volt a Titanicon és kulcsszerepet játszott a túlélők megmentésében. A tervek szerint a tavaszi időszakra újabb ötven fővel bővül az alkalmazás kínálata, valamint iOS-rendszerre is elérhetővé válik majd.

A tavaly nyári időszakban több rendezvényt is sikerült megtartani, így az elmaradt Múzeumok éjszakája időpontjában kültéri kiállítással, tematikus sétákkal, kézművességgel és különleges tájékozódási játékkal rendezték meg a Színre lép a Fiumei elnevezésű, nagy sikert aratott programot és az ötödik emlékhelyek napját. A remények szerint – az online térben kialakított jelenlét megtartása mellett – ezek a rendezvények idén már a megszokott formában térhetnek vissza.

Az idei első nagy megmozdulást április 11-én, a költészet napja alkalmából, a hagyományokhoz híven József Attila sírjánál tartják, amennyiben a járványügyi intézkedések is lehetővé teszik.

Ez minden évben jelentős esemény – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, hozzátéve, hogy ezúttal is különleges irodalmi csemegével várják majd a látogatókat. A 2021-es rendezvények közül a főigazgató kiemelte a Múzeumok éjszakáját, a kulturális örökség napját és az emlékhelyek napját; a Nemzeti Emlékezet Múzeu­mában tervezett kiállítások között szerepel Csók István- és Ligeti Miklós-tárlat, valamint a Bethlen István, Mádl Ferenc és Kertész Imre nevéhez fűződő kerek évfordulók apropóján is készül a Nöri.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.