Ma este az Anne Frank naplóját tűzi műsorra az Operett online

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából az Anne Frank naplója című mono-operát közvetíti ma este 19 órától a Budapesti Operettszínház. Az egyórás előadást Rátóti Zoltán állította színpadra, aki úgy véli, a társadalmat ért traumákról folyamatosan beszélnünk kell, ugyanis a feldolgozatlan történetek nem törlődnek.

Magyar Nemzet
2021. 04. 16. 18:20
null
Forrás: Budapesti Operettszínház

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából az Anne Frank naplója című mono-operát közvetíti ma este 19 órától a Budapesti Operettszínház. Az egyórás előadást Rátóti Zoltán állította színpadra, aki úgy véli, a társadalmat ért traumákról folyamatosan beszélnünk kell, ugyanis a feldolgozatlan történetek nem törlődnek.

A német megszállók elől családjával együtt Amszterdamban bujkáló zsidó kislány, a tizenhárom éves Anne Frank 1942. június 1-jén kezdett el naplót vezetni. Terve az volt, hogy feljegyzései alapján könyvet ír a háborúról, hű képet festve benne a hollandiai német megszállás éveiről. A könyv soha nem készült el, Anne Frank nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belseni koncentrációs tábor poklában életét vesztette. Naplója örök érvényű, megrendítő olvasmány, amely mindazokhoz szól, akik szeretnék jobban megérteni, mi történt a bujkáló családokkal a hitleri vészkorszakban. Egy mementó arról, hogy a szabadság nem mindig magától értetődő. A többféle feldolgozást is megélt alapművet Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerhetik meg az Operett online nézői ma este 19 órától – tájékoztatta lapunkat a teátrum. A darabot Rátóti Zoltán rendezte, a címszerepben Süle Dalmát láthatjuk. A karmester Pfeiffer Gyula, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója.

„A napló Anne Frank sorsán keresztül képviseli egy kollektív trauma feldolgozásának lehetőségeit, amivel újra és újra foglalkozni kell, hiszen a Holokauszt ténye olyan súlyos társadalmi felelősség, amit a mai napig nem tudtunk kellőképpen feldolgozni. Méltóképpen kell emlékeznünk és emlékeztetnünk. A társadalmat ért traumákról folyamatosan beszélnünk kell, ugyanis a feldolgozatlan történetek nem törlődnek” – idézi a közlemény Rátóti Zoltán rendező gondolatait.

A mono-opera címszerepét Süle Dalma alakítja, aki így vallott a próbafolyamatról: – Több szakaszra bontottam a felkészülést: először elolvastam a naplót és nagyon megrendített, majd amikor elkezdtem foglalkozni magával a darabbal, akkor is nagyon sokat sírtam, ezért időt hagytam magamnak arra, hogy leülepedjenek bennem a dolgok. Miután ez megtörtént, megint elolvastam a naplót, azonban már azzal a tudással, hogy a darab zeneszerzője, Grigori Frid mely naplóbejegyzéseket emelte ki, és hogy neki mi volt a koncepciója erről a mono-operáról. Ezek után pedig már egy teljesen más képet kaptam a naplóról, mint első olvasásra. Anne Frank üzenete ma is érvényes! Az ő humora és életigenlése minket is megtanít hálásnak lenni a hétköznapi dolgokért. Elképesztő hittel rendelkezett ez a lány, örülni tudott annak is, ha a tetőn keresztül besütött egy napsugár, és úgy tudott lesni egy résen, hogy a szellő érintse az arcát.

Jegyek (1 900 Ft–10 000 Ft) itt (https://bit.ly/3wXAf87) válthatók. Az előadás 19 óra után bármikor indítható, de csak 23 óráig érhető el. Tekintsenek meg egy részletet a darabból: https://youtu.be/-O1TfJ6DhYY

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.