Madarassy István ötvös, szobrászművész kiállítása nyílik Rómában

Madarassy István ötvös, szobrászművésznek Dante: Isteni Színjáték címmel nyílik kiállítása csütörtökön Rómában a Falconieri-palota díszfolyosóján.

Forrás: MTI2019. 10. 14. 22:00

Madarassy István ötvös, szobrászművésznek Dante: Isteni Színjáték címmel nyílik kiállítása csütörtökön Rómában a Falconieri-palota díszfolyosóján.

A Római Magyar Akadémia MTI-hez elküldött tájékoztatója szerint a római Magyar Nagykövetséggel közösen rendezett tárlaton lesznek láthatók először az olasz fővárosban Madarassy István Isteni Színjátékot illusztráló szoborképei.

A november 4-ig látható kiállítást Kovács Ádám Zoltán magyar nagykövet, valamint Manuela Bartolotti Ablondi művészettörténész nyitja meg. Mint írják, a Dante-trilógia által ihletett szoborképeket a neves szobrász vörösrézlemezből hegesztve, tűzecsettel színezve, megfestve készítette el. Az énekek történéseit a figurák mozdulataival és azok kéztartásával, a régi kódexekhez hasonlóan ábrázolta. Az egyes lemezeken a kompozíciót úgy alakította ki, hogy a kezek mint a test egyik legkifejezőbb részei, gyakran túlnyúlnak a kétdimenziós képkeretből.

Az oxidáló láng hevében a rézből megszülető színek szimbolikusak és megindítóak: a középkor világát és magát az Isteni Színjáték jelképrendszerét idézik. Míg Madarassy Infernójában a sötét árnyalatok a meghatározóak, a Purgatóriumot a belső tűz és égető bűnbánat pirosa uralja, a Paradicsomhoz közeledve pedig a fény dominál.

A magyar szobrász életműve sok szállal kötődik Itáliához. A dantei énekeknek ajánlott sorozata több ízben volt már látható Olaszországban: 1994-ben Pokol kapuja című művét Ravennában a Nemzetközi Dante Biennálén aranyéremmel jutalmazták, majd ezt követően 1996-ban és 1998-ban Madarassy ismét részt vett a ravennai biennálén a Purgatórium, valamint a Paradicsom egyes énekei által ihletett műveivel. 2010-ben a firenzei Dante Múzeum meghívására a teljes Isteni színjátékot illusztráló kiállítása volt látható. Ezt követően 2013-ban és 2016-ban ugyancsak Firenzében a Dante Múzeum révén újabb kiállításokon mutatkozhatott be az olasz közönségnek – írták a tájékoztatóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.