Magyarországon először látható műsorral nyílik a MITEM fesztivál

A Slava's Snowshow-val kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); a Magyarországon először látható produkciót csütörtöktől vasárnapig hat alkalommal játsszák.

Forrás: MTI2019. 04. 09. 22:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A látványos bohócshow-t, Szlava Polunyin előadását csütörtökön és pénteken este, szombaton és vasárnap pedig délután és este is láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban, a Nemzeti Színház MITEM fesztiváljának keretében.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az előadás keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a cirkusz- és a színházművészet metszéspontjában lévő produkciót évtizedek óta szerették volna elhozni a magyar közönségnek. Mint mondta, a MITEM mára Európa vezető színházi fesztiváljai között van, a Fővárosi Nagycirkusz pedig a különleges produkció befogadásával most először csatlakozik a rendezvényhez. Hozzátette: az előadáshoz átépítették a cirkuszt, a teret két részre osztották, székeket építettek be a manézs egyik felébe is, a másik felében pedig a színpadot és a zsinórpadlást hozták létre.

Szlava Polunyin orosz előadóművész és bohóc 1993-ban készült darabja az alkotó leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot. Az előadás alkalmával saját gyerekkorának álmaiból építkezik a művész, aki azt a szemléletet próbálja meghonosítani, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni.

Szlava Polunyin arról beszélt, hogy az improvizációra épülő produkció nem előadásnak, inkább örömünnepnek tekinthető, ahol az emberek gyerekek maradnak attól függetlenül, hogy hány évesek. Mint mondta, mindig az aznapi fellépés előtt tudják meg a szereplők, hogy ki mit játszik a darabban, mindenkinek mindenre készen kell állnia. Néha egy lépéssel a porond előtt adja meg az aktuális előadás kulcsát. Az alkotó úgy fogalmazott, hogy a bohócok olyanok, mint a gyerekek, újra és újra felfedezik a világot, mindig játszani akarnak és arra vágynak, hogy szeressék őket.

Mint az MTI-nek elmondta, a műsorban nagy szerepet kap az improvizáció, a közönségre a produkció résztvevőiként tekintenek, a művészek a nézők reakciói szerint alakítják a darabot és ez az alkotásban való részvétel adja az örömet. A művészek és a közönség kapcsolatán múlik az is, hogy meddig tart a darab. Ennek köszönhetően az előadás minden alkalommal más, egyedi és megismételhetetlen. Elmondta: az aznapi hangulaton múlik az is, hogy ő mikor lép színpadra. A hó szerepéről azt mondta: azért választotta, mert a hideget, a borzalmat, a drámát és a szépséget is magában hordozza.

Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja is arról beszélt, hogy milyen régóta szerették volna meghívni a világhírű produkciót. Mint fogalmazott, léptékváltást, műfaji tágítást jelent, hogy az előadást bemutathatják a MITEM-en.

Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja elmondta, hogy az előadás egy hangulatot, egy atmoszférát jelenít meg, amely Szlava Polunyin gyermekkori álmaiból, emlékeiből táplálkozik, ahogy a színpadon kialakuló, hatalmas, mindent elsöprő hóvihar is. „Mágikus utazás egy ember álmaiba, fantáziavilágába, gyermekkori létezésébe” – mondta, hozzátéve, hogy az alkotók célja a felnőttekből is előhozni a játékos énjüket, azt a gyermeki ént, amelyet régen elfelejtettek.

A Nemzeti Színházban pénteken délután Az Egy bohóc tükrében című program keretében a nézők találkozhatnak Szlava Polunyinnal, akinek beszélgetőtársa Bozsik Yvette táncos, koreográfus, rendező és Kozma András dramaturg lesz.

A május 5-ig tartó MITEM-en 13 országból 23 előadás lesz látható a Nemzeti Színházban. A találkozó programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti.

A MITEM megnyitóját csütörtök este, a Slava's Snowshow előtt tartják Fővárosi Nagycirkuszban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.