Nagy felbontásban láthatók a hantás obsitos hőstettei

1983-ban egész estés animációs film készült a hantás obsitos anekdotáiból. A Háry János kalandjai mától UHD-minőségben is elérhető lesz az M3.hu oldalon.

Munkatársunktól
2019. 08. 10. 11:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mátyás király sem nyert tán több éljent a Dunán, / Mint mennyit Háry János, az obsitos magán. // S volt is miért e nagy zaj, ez éljen-háború, / Az obsitosnak párját nem látta hat falú, / A szem, a száj elállott merész beszédein, / Ország-világ csodálta vitézi tettein” – írja 1843-ban Garay János Az obsitos című elbeszélő költeményében.

A reformkor ünnepelt költője egy kocsmai életképet tesz itt örökkévalóvá: a potrohos bíró, egy obsitos vitéz és a furfangos író alkotta asztaltársaság köré odagyűl a hiszékeny hallgatóság, hogy ámulhasson a napóleoni háborúkat megjárt vén baka nagyotmondó anekdotáin. Garay ezzel egy ősrégi irodalmi típust, a hetvenkedő, kiszolgált katonát helyezi magyar környezetbe, és megteremti Háry János, a hantás alakját.

1926-ban Kodály Zoltán daljátékot szerzett Háry János alakja köré, több filmmusicalt is írtak a kalandjaiból, 1983-ban pedig animációs film is készült a hetvenkedő katonáról. Legújabb feldolgozása 2017-ben jelent meg, amikor Zalán Tibor Háry – A rettentő magyar vitéz címmel újraírta a Garay János által megörökített kalandokat. Most Háry János ismét visszatér a képernyőre is, ugyanis mától UHD-minőségben lesz látható az M3.hu-n.

1983-ban Richly Zsolt (rendező és figuratervező) és Jankovics Marcell (animációs rendező) egy akkor újnak számító formanyelvet teremtett a Pannónia Filmstúdióban gyártott animációs filmben, amelynek zenéjét Kodály daljátékának felhasználásával Ferencsik János világhírű karmester komponálta. A több mint egyórás filmhez negyven rajzoló körülbelül hatvanezer képét használták fel. A figurák hangját a kor népszerű színművészei – többek között Szabó Gyula, Balázs Péter, Császár Angela és Haumann Péter – kölcsönözték.

A képeket nemrég a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap közös támogatásával a legmodernebb technológiával szkennelték újra, az MTVA műhelyében restaurálták, ennek eredményeként XXI. századi látvány társul a szórakoztató kalandok megelevenítéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.