Megkezdődött az idei Múzeumok Éjszakája – Kiosztották az Év Múzeuma díjakat

Megnyitották a 19. Múzeumok Éjszakája programsorozatot ma Budapesten, az eseményen kiosztották az Év Múzeuma díjakat is, az elismerést a nagy múzeumok kategóriában a Magyar Nemzeti Múzeum; a kis múzeumok kategóriában a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el.

MTI
2021. 06. 26. 17:00
null
Forrás: Múzeumok Éjszakája
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ebben az évben a fordulópont az esemény szlogenje. Szentivánéj napja a fordulópontról szól, hiszen ez a tavaszból a nyárba fordulás ideje. Idén, ezzel párhuzamosan vége a pandémiás időszaknak is, a múzeumok pedig készen állnak az újranyitással a látogatók fogadására, rengeteg munkát téve a megújulásba” – mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a Ludwig Múzeumban tartott megnyitón levetített videóüzenetében.

Sölch Gellért, az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint kiemelt fontosságú az idei Múzeumok Éjszakája, mert ez a koronavírus-járvány után az első olyan kulturális rendezvény, amely az egész országra kiterjed. Idén 103 település csatlakozott az eseménysorozathoz, amelyen több mint 300 helyszínen körülbelül 1800 programmal várják a látogatókat – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években már megközelítőleg 400 ezer látogató vett részt a Múzeumok Éjszakáján, ezzel az ország legnagyobb kulturális eseménye volt.

Sölch Gellért szerint különleges a programsorozat abból a szempontból is, hogy másfél év után először látogathatók újra azok a helyszínek is, amelyek a kormányzati fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben komoly előrehaladást értek el. Újra figyelmet kaphatnak egyebek között a Seuso-kincsek a Magyar Nemzeti Múzeumban; a teljes, állami tulajdonba került Munkácsy-trilógia Debrecenben; valamint az emlékezetpolitikát bemutató, I. világháborús kiállítás a Várkert Bazárban – sorolta a példákat a helyettes államtitkár.

Az eseményen kiosztották az Év Múzeuma díjakat is. Az elismerést a nagy múzeumok kategóriában a következetes stratégia mentén kialakított, korszerű múzeumi gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismerésének növeléséért a Magyar Nemzeti Múzeum kapta. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjával jutalmazták a debreceni Déri Múzeumot. Kis múzeumok kategóriában az Év Múzeuma díjat a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma vehette át. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a hajdúszoboszlói Fazekasház kapta.

A Tájházak napja című országos rendezvénysorozat ezúttal egybeesik a Múzeumok Éjszakájával, így több tájház is közös, ingyenes programokkal készül.

A Múzeumok Éjszakája programjai idén is közös karszalaggal látogathatók, amelyek online és a részt vevő múzeumokban is megvásárolhatók. A programokról a www.muzej.hu oldalon olvashatók részletek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.