Megrendezik a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált

Ismét a legnagyobb operettslágerek csendülnek fel a Veszprémi Petőfi Színházban és kertjében, de a város számos más pontján is ­június 11–13-án, amikor immár a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált rendezik meg. Most már biztosnak tűnik, hogy a járvány miatti nehézségek ellenére is hagyomány teremtődött a városban.

Temesi László
2021. 06. 10. 8:30
null
Fotó: Fortepan/Bauer Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszprémben fontosnak tartják Rátonyi Róbert szellemének ápolását, pedig itt jóval kevesebb időt töltött, mint a Fővárosi (ma Budapesti) Operettszínházban. A művész az életének utolsó szakaszában négy előadást rendezett a városban és tervezte az újabbat, amikor mindössze 68 évesen, 1992-ben váratlanul elhunyt. Bő negyedszázaddal később két lelkes művész, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Keller János színművész gondolt egyet, és létrehozta a neves táncos-komikus nevével fémjelzett fesztivált, amely negyedik éve életképes.

– Az operett műfaja közel áll az emberek szívéhez, ez ihlette a fesztivál megszületését – nyilatkozta lapunknak Oberfrank Pál, aki azt is hozzátette, hogy a szórakoztatáson kívül a fő cél megmenteni és megőrizni a műfaj hagyományos értékeit. Az új színházi évadot beharangozó köszöntőjében pedig így szólt szeretett közönségéhez, amely érvényes erre a három napra is: „Mindig, mindenben Önökre gondolunk! Nevetést akarunk csalni az arcukra, könnyeket a szemükbe, igazul, tisztán, művészien. A szívüket célozzuk, a lelküket ápoljuk, a szellemet keressük. Nagyon várjuk Önöket! Látni szeretnénk, ahogy eljönnek csinosan, ünnepélyesen, szívükben várakozással hozzánk! Tartalmas szórakozást kívánok!” A korábbi évek tapasztalata szerint a fesztivál igazi ünneppé vált, amelynek minden programjára „csinosan, ünnepélyesen, szívükben várakozással” jöttek a tartalmas szórakozásra vágyók, és garantált volt a teltház. Idén azonban kicsit másként lesz… A programok, előadások ingyenesek, de a közreműködők és a nézők biztonsága érdekében a részvétel – korlátozott nézőszám mellett – regisztrációhoz kötött.

Oberfrank Pál színházigazgató és Szóka Júlia operettprimadonna a tavalyi rendezvényen
Fotó: Temesi László

– A hőn szeretett műfaj kedvelői a három nap során városszerte találkozhatnak a Veszprémi Petőfi Színház művészeivel és az ide látogató nagyszerű művészekkel, operettcsillagokkal – mondta Keller János, a fesztivál művészeti vezetője. – Az operettvilág színe-java, valamint az ország nagy színházai kooperálnak és vonulnak fel, hogy szórakoztassák, elkápráztassák egész Veszprémet. Látványos nagyszabású nyitóceremóniával, nótával és operettvarázzsal, operett-összeállításokkal, zenés felvonulással, oprettgálával készülünk. Rendhagyó módon pedig a város különféle helyein is megjelenünk: éttermek és kávézók teraszain, erkélyeken, lakótelepeken, parkokban. A pénteki nyitóceremóniánk díszvendége Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lesz.

Június 11-én 18 órakor a nyitányon többek között Lukács Anita és Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház és a Veszprémi Petőfi Színház művészei (Módri Györgyi, Körösi Csaba, Szeles József) és Szóka Júlia operettprimadonna lépnek fel. Másnap, szombaton már délben találkozhatunk a helyi színészekkel Horváth Elemér Emi és Horváth Péter zenei kíséretében, 17.30-kor Nagy Ibolya operettprimadonna vidám, zenés műsora látható, 20 órakor pedig a Békéscsabai Jókai Színház Operettfergeteg című produkciója szórakoztatja a közönséget.

Szóka Júlia Honthy Hanna és Rátonyi Róbert „társaságában”
Fotó: Temesi László

A zárónapon, vasárnap déltől Jó ebédhez indul az omnibusz, azaz egy kisbusszal járják a várost a helyi művészek látványos operettműsorral, 15 órakor pedig Generációk találkozása címmel találkozhatunk Nemlaha György rendezővel és Győry Zsombor színésszel, hogy az operett világáról halljunk érdekességeket Kellerné Egresi Zsuzsanna vezetésével. Egy órával később, 16 órakor Fesztbaum Béla színművész Seress Rezsőről szóló zenés műsora látható. 18 órakor Balázs Péter Kossuth-díjas színművész lesz Oberfrank Pál vendége egy kétórás vidám beszélgetésre. A háromnapos fesztivál este 20.30-kor operettgálával zárul helyi művészek közreműködésével. Az alapkoncepció nem változott, a családoknak is kikapcsolódást kíván nyújtani a rendezvény, így ismét helyet kaptak a zenés meseelőadások is, tehát a gyerekek sem unatkoznak majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.