Művészettörténet szélesvásznon a neten

Magyar Nemzet
2020. 04. 03. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílt A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat online filmkölcsönzője, amely első körben hat filmet ajánl – köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotásokat – az otthon maradó művészetkedvelőknek. Ezek kedvező kölcsönzési díjért számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt megnézhetők a Pannonia Entertainment honlapjáról elindítva.

A jelenlegi helyzetben szünetelnek a mozivetítések. A sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának április végi bemutatóját későbbi időpontra halasztja a forgalmazó, s egyúttal otthonmaradásra buzdít mindenkit, aki megteheti. De hogy senki ne maradjon kultúra nélkül, A művészet templomai sorozat online filmkölcsönzője azért nyitott meg, hogy tovább színesítse az otthonról elérhető programkínálatot a neves művészeti intézmények – mint a londoni British Museum, a párizsi Musée d’Orsay, a New York-i Guggenheim Museum vagy az amszterdami Van Gogh Museum – virtuálisan bejárható tárlatai mellett.

A művészet templomai mozifilmsorozat hat éve indult útjára, az egyetemes művészet kiemelkedő alko­tóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. Minden évben négy-öt új művészeti film érkezett Budapesten az Urániába és országszerte az artmozikba, emellett a sorozat korábbi részei folyamatosan szerepeltek a Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán, a telt házas vetítésekkel alátámasztva, hogy van igény erre a speciá­lis műfajra a mozikban.

Az ajánlott hat film előzetese alább tekinthető meg:

1. Firenze és az Uffizi képtár

2. A milánói Scala – A csodák palotája

3. Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban

4. Pápai bazilikák

5. Kincseskamrák – A csodák világa

6. Raffaello – A festőfejedelem

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.