Örök tél: újabb magyar filmsiker külföldön

Szász Attila alkotása, az Örök tél nyerte meg tegnap este az egyik fődíjat a II. világháborús és antikommunista ellenállóknak szentelt Megtörhetetlenek-Rendíthetetlenek-Kiátkozottak elnevezésű filmfesztiválon az észak-lengyelországi Gdyniában.

MTI – Magyar Nemzet
2020. 09. 28. 10:55
Gera Marina
Fót, 2017. március 10. Gera Marina színésznõ, az egyik fõszereplõ Szász Attila rendezõ Örök tél címû filmje forgatásának szünetében a Mafilm fóti bázisán 2017. március 10-én. Idén február végén fejezõdött be a Gulág-emlékév, de több film is jelenik még meg a témában, közte Szász Attila nagyjátékfilmje, amelynek bemutatója 2018 februárjában lesz. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Örök tél című filmet a játékfilm kategóriában díjazták, miután 12 külföldi és lengyel alkotással versenyzett.

A játékfilmes kategóriát első alkalommal iktatták be az eddig dokumentumfilm-szemleként szervezett, idén mintegy száz alkotást bemutató gdyniai fesztivál programjába.

Irént (Gera Marina) egy dunántúli sváb faluból hurcolják el egy ukrán munkatáborba
Fotó: Szupermodern Filmstúdió

A zsűri elnöke, Lech Majewski neves lengyel filmrendező, méltatva Szász Attila alkotását, úgy látta: bár a film „arról a brutális világról beszél, amelyben a donyecki lágerbe 1944-ben elhurcolt asszonyok találják magukat, az ott születő érzelmek segítik őket a túlélésben”.

A Megtörhetetlenek-Rendíthetetlenek-Kiátkozottak nevű, Andrzej Duda lengyel elnök védnökségével szervezett, vasárnap véget ért négynapos rendezvénysorozat műsorában az Örök tél című film mellett több magyar témájú film és pódiumbeszélgetés is szerepelt, a magyar programokat a lengyelországi Wacław Felczak Intézet támogatásával rendezték.

A panelek résztvevői – köztük Grzegorz Górny ismert lengyel közíró, valamint Molnár Imre történész, diplomata – a 20. századi lengyel-magyar együttműködésről értekeztek, többek között az 1920-as lengyel–bolsevik háború, valamint a második világháború alatt nyújtott magyar segítségről.

A tömegeket vonzó fesztivált idén a koronavírus-járvány miatt vegyes formában szervezték, a nézőknek a helyszíni részvétel mellett online közvetítéseket is elérhetővé tettek.

Sikerszéria

A Szász Attila rendezésében, Köbli Norbert forgatókönyve alapján és Gera Marina főszereplésével készült Örök tél című film elismeréseit lassan már csak a teljesség igénye nélkül lehet felsorolni. Szász Attila elnyerte a legjobb rendező díját a 2018-as Montreáli Filmfesztiválon. A málenkij robotról szóló alkotás kapta 2018 őszén a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben. A díj után felvette műsorára a 41. Denveri Filmfesztivál is. A következő év elején Az Örök tél című film fényképezéséért Nagy Andrásnak ítélték a legjobb operatőr díját nagyjátékfilm-kategóriában a második alkalommal megrendezett Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrversenyen. Tavaly november végén pedig tényleg világraszóló magyar filmes siker született: a Nemzetközi Emmy-díj-gálán Gera Marinának ítélték a legjobb színésznő kategóriában a díjat a Szász Attila rendezte Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért. Az elismerés azért óriási jelentőségű, mert ez volt az első alkalom, hogy egyáltalán jelöltek alkotást hazánkból e rangos nemzetközi televíziós versenybe, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el. És végül, de nem utolsó sorban a film idén a Jászai Mari-díjat is elhozta Gera Marinának (aki nyilván nem ezért az egy alakításáért kapta meg a hazai elismerést).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.