Öt műalkotást adtak vissza Németországban egy üldözött műkereskedő örököseinek

Öt műalkotást – három festményt és két bronzszobrot – adott vissza a német állam Heinrich Ueberall, a nácizmus idején üldöztetést elszenvedő műkereskedő örököseinek.

Forrás: MTI2019. 05. 22. 22:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műveket hajdan hitelek zálogaként helyezték letétbe a Dresdner Banknál, amelytől az egykori porosz állam vásárolta meg 1935-ben további több mint 4 ezer műalkotással együtt.

A képeket és a szobrokat visszaadó Porosz Kulturális Javak Alapítványa szerint az 1939-ben elhunyt Heinrich Ueberall pusztán csak azért kényszerült zálogba adni a műveket a hitelek fejében, mert zsidóként üldöztetésben volt része a náci rezsim idején.

Az alapítvány elnöke, Hermann Parzinger a visszaszolgáltatást bejelentő keddi közleményében örömének adott hangot, hogy a művek átadásával „kis lépést tehettek a megtörtént igazságtalanság jóvátételére”.

A visszaadott művek közül a festmények – Matteus Stom (1600-1641) Sára Ábrahám elé vezeti Hágárt, Bartholomeus van der Helst (1613-1670) Férfiképmás (másolat) és Frans Ykens (1601-1693) Csendélet című műve – eddig a Gemäldegalerie berlini művészeti múzeumban voltak. Az Alte Nationalgalerie-ból került vissza az örökösökhöz a két, ismeretlen alkotótól származó bronzszobor, amelyek közül az egyik Christophe-Gabriel Allegrain francia szobrász Vénusz a fürdő után és Antonio Canova olasz szobrász Vénusz című művének 1845 és 1846 között készült kicsinyített mása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.