Sárga pillangók és baracklekvár

Nemsokára képernyőn láthatjuk Macondo város és a Buendía család történetét, ugyanis a Netflix megvásárolta a Száz év magány, Gabriel García Márquez kolumbiai író regényének filmjogait.

Pataki Tamás
2019. 03. 08. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemsokára képernyőn láthatjuk Macondo város és a Buendía család történetét, ugyanis a Netflix megvásárolta a Száz év magány, Gabriel García Márquez kolumbiai író regényének filmjogait. A Száz év magánynak ez lesz az első filmes adaptációja, ráadásul sorozatot terveznek készíteni belőle, amely Dél-Amerika irodalmára irányította az egész világ figyelmét.

A Netflix, a legnagyobb amerikai streamszolgáltató cég bejelentette, hogy spanyol nyelvű sorozatot terveznek a Száz év magányból, amelynek nagy részét a Nobel-díjas író szülőföldjén, Kolumbiában forgatják majd. A produkciónak az író két fia, Rodrigo García és Gonzalo García Barcha lesz a producere.

A kolumbiai író fiai szerint az apjuk mindig idegenkedett regénye megfilmesítésétől, mert nem hitte, hogy egy hagyományos filmes szerkezetbe lehet gyömöszölni a Száz év magányt, ráadásul kikötötte, hogy ha mégis készülne ilyen, akkor csak spanyolul lehet megcsinálni – írja a The Guardian.

A Netflixnek eddig nagy sikere volt a spanyol nyelvű saját gyártású filmjeivel, gondoljunk csak az Oscar-díjat nyert Romára vagy a Pablo Escobarról szóló Narcos című sorozatra. Ráadásul nem kell lebecsülni a spanyol nyelvű piacot, hiszen majdnem félmilliárd ember anyanyelvéről van szó. A Száz év magány világszerte körülbelül 47 millió példányban kelt el és 46 nyelvre fordították le.

Gabriel García Márquez világához eleve jobban illik a sorozatos változat, hiszen a Szerelem a kolera idején című regényéből Mike Newell rendező készített játékfilmet 2007-ben, ám az ötven évet átfogó regényből az egész estés filmadaptáció nem aratott osztatlan sikert, annak ellenére sem, hogy olyan világszerte ismert és elismert spanyol színészek játszottak benne, mint Javier Bardem és Giovanna Mezzogiorno vagy Benjamin Bratt amerikai színész.

Az 1967-ben megjelent mágikus realista regényéért Gabriel García Márquez rengeteg díjat kapott, majd 1982-ben irodalmi Nobel-díjjal is jutalmazták; az indoklás szerint: „regényeiért és novelláiért, melyek gazdag képzeletbeli világában a fantasztikum úgy vegyül a valósággal, hogy közben a kontinens életére és konfliktusaira reflektál.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.