Székelyföldi István, a király

Az eredeti elképzeléshez képest megváltozott helyszínen, kisebb létszámmal, de a művészi színvonal tekintetében kompromisszumot nem ismerve mutatják be augusztus 20-án Sepsiszentgyörgyön az István, a király című rockoperát.

2021. 03. 05. 16:31
null
Fotó: Kristo-G Hunor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi Zsolt Herbert karnagy, a székelyföldi produkció ötletgazdája és zenei vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: Erdély első városünnepe, a Szent György-napok 2020-ban esedékes harmincadik évfordulója nyitórendezvényének tervezték Szörényi Levente és Bródy János legendás alkotását, ám a koronavírus-járvány átírta az eredeti elképzeléseket. A helyszín a Sepsi OSK frissen elkészült futballarénája lett volna, ám félő volt, hogy a műfűvel megerősített gyepszőnyeget súlyosan károsíthatja egy hasonló terhelés, a nézőtér és előadótér között ily módon megnövekedő távolság pedig rontotta volna a látvány élvezhetőségét. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a közel ötezer néző befogadására alkalmas sportcsarnok, a Sepsi Aréna ad majd otthont a rockoperának. Mivel azonban a körülmények csak félházat engedélyeznek, négy, nézők által is követhető előadást terveznek, egy ötödiket pedig nélkülük, amelyet későbbi tévéközvetítés céljából rögzítenek.

A kórusokkal, zenekarokkal, táncosokkal együtt közel háromszáz fellépő ígér emlékezetes előadást, valamennyien székelyföldi származású művészek, illetve közreműködők. A szereplőtoborzásnál – a művészi képességek mellett – a régióhoz való kötődés is szempont volt, több mint száz felvétel alapján választották ki a szereplőket, akik kettős – egyes szerepekben tripla – szereposztásban szerepelnek. A zenei betétekkel is színesített sajtótájékoztatón István szerepében Farkas Loránd, a Kolozsvári Állami Színház művésze, Koppányként a magyarországi tehetségkutatókon ismertté váló Baricz Gergő, illetve Dombi Sándor, Réka szerepében Zöldi Lara, Laborc szerepében az ugyancsak a Kolozsvári Állami Színház művésze, Váta Loránd mutatkozott be. Saroltot Zsigmond Éva Beáta jelenítette meg, míg a főurak szerepében Lőfi Gellért, Kozma Attila és Oláh-Badi Alpár nyújtott ízelítőt a közismert műből.

A szereposztás készen áll a bemutatóra
Fotó: Kristó G. Hunor

A produkció bemutatását a szerzők és jogtulajdonosok videóüzenetben üdvözölték, illetve biztosították támogatásukról. – Számomra minden bemutatóval újjászületik a mű, és ugyanolyan izgalommal és érdeklődéssel várom a székelyföldi újjászületését, mint az eddigi rendezéseket – mondta Bródy János. Szörényi Levente így fogalmazott: – Csak hosszan tartó akadályoztatás után került sor arra, hogy az erdélyi magyarság szülőföldjén találkozzon az előadással, 2003. július 5-én Csíksomlyón félmilliónyi emberrel ünnepelhettük a régen várt találkozást. A készülő új bemutató természetesen megdobogtatja a szerző szívét, főleg, hogy az előadást kizárólag erdélyi művészek hozzák létre. Emiatt is áldásos lenne, ha személyesen is jelen lehetnénk a bemutatón.

A székelyföldi előadás rendező-koreográfusa Orza Călin is a csíksomlyói előadást idézte, amelyben a rendező Novák „Tata” asszisztenseként működött közre. – Akkor nemcsak a hegyoldal volt tele, hanem a szívünk, lelkünk is – fogalmazott, és azt mondta, az eddigi próbafolyamat során annyi jó értelemben vett őrültség, átélés, tűz halmozódott fel, amiből meggyőződése szerint augusztus 20-án igazi ünnepi együttlét születik. A budapesti Werner Gábor, az előadás karmestere számára azért is nagy öröm a felkérés, mert 14 évesként a hajdani királydombi ősbemutatón is részt vehetett. Kiemelte a rockzenekar teljesítményét, de azt is, hogy mivel a szimfonikusokkal is közel két évtizede dolgozik együtt, bízik benne, „hogy ők is megkapják azt a spirituszt, amit a rockbanda nyújtani tud”.

Szilágyi Zsolt Herber zenei vezető kijelentette: a sepsiszentgyörgyi István, a királyban minden hang élőben szólal majd meg, ugyanakkor a legmagasabb művészi színvonalon, arra is lehetőséget nyújtva, hogy új tehetségek mutathassák meg magukat a világnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.