Találkozás az ismeretlen ismerőssel

2018 tavaszán tették le az Európában is egyedülálló roma összművészeti intézmény, a Cziffra Művészeti Központ alapkövét azzal a deklarált céllal, hogy közösségi teret hozzanak létre romák és nem romák számára. Nevének és küldetésének megismerése céljából – már kapuinak megnyitása előtt – Úton van a Cziffra-központ címmel országos, tizenhárom állomásos roadshow-n mutatkozik be az intézmény. Az idén júniusban indult változatos programsorozattal találkozhattunk Szentendrén, a Pécsi Országos Színházi Találkozón, de jelen volt a legnagyobb hazai fesztiválokon, többek között a Művészetek Völgyében, a Mesterségek ünnepén és a Szegedi ifjúsági napokon is, szerdán este pedig Keszthelyre, a Balaton Színházba érkezett.

B. Orbán Emese
2019. 11. 08. 7:04
null
Bővült Ferkovics József hagyományos roma mesterségeket bemutató sorozata is Fotó: Gálos Mihály Samu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cziffra-roadshow állandó eleme az ősz során a kortárs cigány képzőművészek alkotásaiból összeállított Szín(en)-ergiák című vándorkiállítás. Ennek megnyitója és megtekintése képezte a telt házas est fő programját, amelyet Sárközy Lajos és Zenekara felejthetetlen koncertje fogott keretbe. A programsorozat eddigi legnagyobb tárlatát Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének elnöke és Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, a művészeti tanácsadó testület tagja mondott köszöntőt.

– Ha színeket látunk, azok elindítják bennünk az energiát, és az energiá­ból születnek meg a tettek, amelyek szebbé teszik a társadalmat – magyarázta Balázs János a kiállítás címét, és arra is rávilágított, hogy a megértéshez meg kell tudni határozni egy kultúra gyökerét. Egymás gyökereinek ismeretével másképp állunk egymáshoz, nem romák az ismeretlen ismerőshöz: a roma kultúrához. A megnyitó- és köszöntőbeszédek után a sokoldalú (kitűnő versmondó, képzőművész, a Meztelen zsoltár című verseskötet szerzője) Káli-Horváth Kálmán tartott rendhagyó tárlatvezetést. A kiállítás részét képező József Attila- portréja előtt, hátborzongató átéléssel előadott József Attila-versrészletekkel világított rá egy műalkotás és annak története közötti kapcsolatra. Mert ha nem tudjuk, ki József Attila, a róla készült portré csak egy arc.

Bővült Ferkovics József hagyományos roma mesterségeket bemutató sorozata is
Fotó: Gálos Mihály Samu

A Balaton Színház Simándy Termének falain a műtárgyak között több olyan festmény is szerepel, amelyeket a kiállítássorozat eddigi egyetlen állomásán sem láthatott a közönség, pél­dául Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész Jézus és Szent Rita, illetve Szent Ferenc-stigma című képe. De bővült személyes kedvencem, Ferkovics József hagyományos roma mesterségeket bemutató sorozata is. Olyan foglalkozások jellegzetes életképeivel találkozhatunk, mint a gyékénykosárkötő, a sulyomárus (erről a képről tudtam meg, hogy a sulyom másik neve vízigesztenye), a teknővájó, a bádogos és a seprűkötő. Ha találkozhatunk szemléletformáló – pontosabban átformáló – kiállítással, akkor ez ilyen. Aki megnézi a tárlatot, megszabadul attól a sztereotípiától, hogy a roma származású képzőművészeket a naiv alkotókkal azonosítsa. A minőség az egyedüli, aminek alapján ítélkezhetünk és besorolhatunk.

A kiállítás nyitvatartásának két hetében a szervezők korosztályok szerint is megszólítják a helyi lakosságot. Mivel a képzőművészettől a könnyűzenén át a színházi produkciókig minden kulturális műfaj megtalálható a palettájukon, a felnőtt közönség könnyűzenei vagy autentikus hagyományokra épülő koncerteket hallgathat, a kisiskolások roma motívumokkal ismerkedhetnek meg a kézműves-foglalkozáson, és a Paramisi Társulat gyerekszínházi előadását nézhetik meg, a középiskolás korosztály pedig az Utcaszak-csoport interaktív drámapedagógiai foglalkozásán vehet részt, amelyet Káli-Horváth Kálmán különleges tárlatvezetése előz majd meg.

Az év végére, december 9-én az úton lévő Cziffra-központ hazaér Budapestre. Meggyőződésem, hogy amerre járt, mindenhol jó szívvel emlékeznek majd a szórakoztató és elgondolkodtató programokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.