Kultúrturizmus: Tematikus sétaútvonal Balatonszárszón

A jövőben nemcsak József Attila lírájában merítkezhetnek meg az emlékmúzeum látogatói.

2020. 06. 29. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben nemcsak József Attila lírájában merítkezhetnek meg a költő nevét viselő, interaktív elemekkel gazdagított szárszói emlékmúzeum látogatói, hanem Rónay György, Kányádi Sándor vagy Kemény Zsófia költészetéből is ízelítőt kaphatnak, ha eltöltenek néhány percet a hamarosan megnyíló Vers utca valamelyik hangbokszos megállójánál. Több mint tíz éve kezdeményezte a Siófokon élő Gyarmati László újságíró a Vers utca megnyitását, felbuzdulva a szomorú nevezetességű balatoni település Megújulás sétaútjának sikerén. Az ott kialakított tematikus állomások a községhez kötődő írók, költők munkásságát idézték fel vizuálisan, a Vers utca viszont ennél jóval több, és feltehetően maradandóbb irodalmi élményt jelent majd. Az ugyancsak tematikus sétaútvonal három hangbokszos és további öt verstáblás megállójánál a tragikus sorsú költő versei mellett Faludy György, Fodor András, Varró Dániel vagy a Szárszóhoz szorosan kötődő Csukás István verseiben is gyönyörködhetnek a szépirodalom iránt fogékony járókelők.

– A tematikus sétaútvonal, csak úgy, mint a Megújulás útja, egyedülálló élményt nyújthat mindazoknak, akik a versekben szellemi-lelki feltöltődést keresnek, és örömüket lelik a költészetben – olvasható a balatonszárszói önkormányzat közleményében. – Nem elhanyagolható a projekt oktatási szempontból sem – vélekedik Gyarmati László. Elmondta: felhasználhatják a helyi iskola tanárai az irodalomórák élményszerűvé tételére, és minden bizonnyal végigsétálnak majd a Vers utcán azok a diákcsoportok is, akik elsősorban a József Attila-relikviák megismerése miatt keresik fel a dél-balatoni települést.

„Balatonszárszó a József Attila Emlékházzal, a költőről elnevezett és a költészetnapi országos versmondóversenynek helyet adó művelődési házzal és a Csukás István Színházzal így válhat az irodalmi hagyományok őrzőjévé, gazdagítójává” – áll a Vers utca július 11-i megnyitására szóló meghívóban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.