Teremtő játék és flamenco Federico Fellinivel

Meglepetéssel kedveskedik nézői­nek a Budapesti Operettszínház Federico Fellini olasz filmrendező születésnapja alkalmából. Noha a teátrum még zárva van, az újranyitást a Nine című musical bemutatójával szeretnék megünnepelni, amely a híres 8 és ½ című film alapján született.

2021. 01. 26. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Federico Fellini a 8 és ½ című remekmű alkotója, amely a filmtörténet első rendezői önvallomása. A zseniális, újító alkotás nagy hatást gyakorolt más művészekre is, így idővel a zenés színpadokra is eljutott. Az 1980-as évek elején Mario Fratti feldolgozásában, Ar­thur Kopit librettójával és Maury Yeston zenéjével és szövegével készült el a Nine című musical, amely első alkalommal lesz látható a Budapesti Operettszínházban – áll a teátrum lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Noha a színház jelenleg zárva van, a színészek már alig várják, hogy újból személyesen is találkozhassanak a közönséggel. Az újranyitást egy új, nem mindennapi produkcióval szeretnék ünnepelni, épp ezért már zajlanak a Nine című musical bemutató próbái. A művészek műhelymunkával és koncepciómegbeszélésekkel kezdték a próbafolyamatot, a múlt héten pedig megkezdődött az olvasópróba. A darab rendezője, Balázs Zoltán elárulta, hogy a nézőknek egy igazán újszerű, rendhagyó, futurisztikus látványvilágban lehet majd részük. A darab egyik különlegessége ugyanis, hogy bár három szereposztásban is láthatjuk, az egyes előadások mégis kissé különbözőek, például mindhárom bemutatón más jelmezekben tűnnek fel a művészek. A szokatlan, formabontó rendezéseiről ismert Balázs Zoltán nagy szerepet szánt az előadásban a szimbólumoknak is, a sokszor megdöbbentő látványvilág, a kaleidoszkópszerű történések mind értelmet nyernek a cselekmény során – derül ki a tájékoztatóból.

A művészek műhelymunkával és koncepciómegbeszélésekkel kezdték a próbafolyamatot
Fotó: Budapesti Operettszínház

A musical főszereplője Guido Contini filmrendező, aki épp alkotói válságban szenved. Mint írják, Guido gazdagon áradó fantáziája a szélsőségek tárhelye, az ő világába minden belefér. A darab egy belső utazásra hívja a nézőt, egyfajta teremtő játékra, tele izgalmakkal. A modern, ugyanakkor korhű előadásban a jelmezek a hatvanas évek ikonikus ruhadarabjait elevenítik meg, ám a látvány, a szöveg modern könnyedséget ad a produkciónak. Az olasz tarantella, flamenco, keringő, vagy a korunk stílusára jellemző táncjelenetek egyszerre vannak jelen. Sőt olaszul és franciául is beszélnek majd a művészek a színpadon. A különleges darabban, amelyet a tervek szerint március 26-án mutatnak be, színpadra lép mások mellett Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Szomor György, Nádasi Veronika, Gubik Petra, Kékkovács Mara, Polyák Lilla, Janza Kata, Szulák Andrea és Keresztes Ildikó is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.