Vadászfegyverek és fegyvervadászok Kápolnásnyéken

A hét elején ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című rendezvénysorozat a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Megnyitotta kapuit a közönség előtt a sorozat nevét viselő kiállítás, valamint izgalmas fegyvertörténeti konferencián is részt vehettek az érdeklődők.

Magyar Nemzet
2020. 10. 25. 11:14
null
Fotó: KOMIVES ANDRAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Halász-kastély 2019-ben megkezdett nagysikerű Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című kiállítása idén a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben jött létre. A kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum Fegyvertárában őrzött mintegy nyolcvan műtárgy, köztük vadász- és céllövő fegyverek nyújtanak betekintést a XVI. századtól a XX. század első feléig terjedő időszak vadászati világába. A december 27-ig nyitva tartó tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig.

Fotók: Halászkastély.hu

A rendezvénysorozat részeként került sor a tavaly is megrendezett fegyver- és vadászattörténeti konferenciára, melyen neves hazai szakemberek ismertették a témával kapcsolatos kutatásaikat. Soós Péter, a Hadtörténeti Múzeum muzeológusa a meg nem valósult magyar lőfegyverekről tartott előadásán olyan nem rendszeresített, prototípusként készült, esetleg csak ötletként felmerült fegyvereket mutatott be, melyekről a források hiánya vagy részleges volta miatt nehezen vagy egyáltalán nem dönthető el, hogy milyen célra készültek.

A keréklakat történetének magyar vonatkozásait ismertette Németh Balázs történész, aki a keréklakat fegyvertörténeti jelentőségét részletezte előadásában. A XV–XVI. század fordulóján elterjedő megoldás nemcsak a pisztoly megjelenését tette lehetővé, de a vadászatot is megújította, valamint a fegyvermester foglalkozás alapjait is megteremtette. A konferencián Sánta Ákos nyújtott betekintést az ifjú nemesi vadászok fegyverhasználati korszakaiba, akik visszaemlékezéseikben mindig hálával emlékeztek vissza a fiatal éveikben központi helyet betöltő fegyvereikre, a csúzlitól elkezdve a légpuskán át a vadászpuskákig. A Halász-kastély történetét is feldolgozó Bányai Balázs történész gróf Nádasdy Ferenc nádasdladányi vadászterületének létrehozását ismertette előadásában, melyből kiderült, hogy többek között milyen honosítási és tájalakítási munkálatokkal járt a gróf kezdeményezése. A konferenciát a Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című kiállítása kurátora, Kovács S. Tibor zárta, aki az érdeklődőket tárlatvezetés során vezette be a kiállítás rejtelmeibe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.