VéNégy: Egymás kultúrájának megismerése a cél

A 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó zárása és a V4 magyar soros elnökségének kulturális nyitóünnepsége alkalmából rendeztek gálát Nagymaroson, a fesztivál helyszínén, ez alkalomra felállított különleges Duna-parti színházi sátorban csütörtök este.

2021. 07. 02. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó zárása és a visegrádi négyek (V4) magyar soros elnökségének kulturális nyitóünnepsége alkalmából rendeztek gálát Nagymaroson, a fesztivál helyszínén, ez alkalomra felállított különleges Duna-parti színházi sátorban csütörtök este.

Július elsejétől Magyarország veszi át egy évre a visegrádi négyek soros elnöki tisztét Lengyelországtól. Magyarország hatodik alkalommal látja el ezeket a feladatokat. Hazánk a térségi sikeres járványkezelés után Közép-Európa, sőt egész Európa sikeres újraindításához kíván hozzájárulni a gazdaság, a társadalom és a diplomácia területén egyaránt. Az elnökségi program mottója is erre utal: „V4 – Indítsuk újra Európát!”

A gála előtti sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, hiszen ő Nagymaros országgyűlési képviselője. Elmondta, hogy mind a négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak a kultúrát a saját maguk céljaira használták és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni.

– A visegrádi négyek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll. Egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük – mondta az államtitkár.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára fontosnak tartja Magyarország szempontjából, hogy két év után ismét átveheti a visegrádi négyek elnökségét, ezért a KKM részéről nagyon komoly és összetett programot állítottak össze, ami a politikától, a honvédelmen, a gazdaságon keresztül a kultúráig terjed.

Dánielfy Gergő és Melanie Forrás: VéNégy Fesztivál/Klinger Gábor

– Azért is jelentős ez, mert a kultúra fejezi ki azt a közép-európai összetartozást, amellyel jobban megérthetjük egymást – jelentette ki Bial Tibor. A Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta, hogy a pandémia akkor kezdődött, amikor átvették az elnökséget, így sok program nem valósulhatott meg. A magyar elnökség idején most újraindul az élet, a lehetőségek a személyes találkozásra – mondta a nagykövet.

Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Kulturális Intézet igazgatója megtisztelőnek tartja, hogy a Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet nevében átadhatja Magyarországnak a V4-es elnökséget a kulturális gála keretein belül. Az igazgató megemlítette a Klauzál utcai tűzfalfestményt, mely a Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia alkotta V4-ek megalakulásának harmincadik évfordulójára készült. A Magda Miszczak által tervezett falfestményt a lengyel elnökség záróaktusaként és a visegrádi csoport megalakulásának évfordulójára emlékezve Varsóban, Pozsonyban, Prágában és Budapesten is felavatják.

Joanna Urbańska átadja Fekete Péternek a V4 kulturális elnökségét Forrás: VéNégy Fesztivál/Klinger Gábor

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy Európában Magyarország színházai, koncertterei, fesztiváljai nyithattak először, mert példamutató fegyelemmel tudtuk megvívni a harcot a járvány ellen.

Az államtitkár szerint kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani.

Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója büszkén számolt be arról, hogy három hét alatt sikerült megszervezniük a nemzetközi kulturális fesztivált és ezzel elsőként nyitották meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban. Úgy látja, a fesztivál megtalálta végleges helyszínét Nagymaroson.

A különleges helyszínen megrendezett gálán számos művészeti ág képviseltette magát. A műsor Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző virtuóz zongorajátékával kezdődött. A színes programtervben helyet kaptak nagyszerű énekes, zenés, valamint látványos tánc- és cirkuszművészeti produkciók is.

Az eseményen fellépett a Feledi Project, Gubik Petra és Csengeri Attila színművészek, Dánielfy Gergő énekes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ artistái, valamint Lengyelország egyik kiemelt tehetségű zsonglőrje. Az Urban Verbunk táncegyüttes fergeteges tánca zárta a kulturális programot.

A gálán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ünnepélyesen átvette a V4 kulturális elnökséget Lengyelország képviselőjétől. A rendezvényt állófogadás zárta, ahol a V4-társországok gasztronómiája került a középpontba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.