Többször elhalasztották, végül idén január 1-jén lépett hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A legnagyobb cégek már év eleje óta igyekeztek fokozatosan átállni az új szabályokra, sok helyen azonban csak szeptembertől kezdik meg az egészségesebb közétkeztetést, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ugyanis csak az új tanévtől kezdi ellenőrizni, hogy a konyhák betartják-e a szabályokat.
Tilos többek között a szénsavas vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, illetve fokozatosan csökkenteni kell a napi sómennyiséget. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell. Egész napos étkeztetés esetén egy embernek legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcsöt, három adag gabonaalapú élelmiszert kell biztosítani, amelyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie. Az italként kínált tejhez nem adhatnak cukrot, a szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz és ásványvíz szolgálhat. A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt. A hat év alatti gyermekek számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni. Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telítettzsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az allergén összetevőket. Az ötévesnél fiatalabb gyerekek ételeiben a sómennyiséget már most minimálisra kell csökkenteni, az idősebbeknél fokozatosan, 2021-ig kell elérni a kívánatosnak tartott 5 gramm/nap adagot.
Tény, hogy a magyar lakosság rengeteg sót eszik. A Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett korábbi felmérés alapján már a legkisebbeket is túl sok sóval tömjük: a vizsgálat szerint a szülők jó része – helytelenül – a saját étrendjéhez hasonlóan táplálja a gyereket. A feldolgozott élelmiszerek (például felvágottak, sajtok, kenyérfélék) fogyasztása miatt a gyermekek a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét eszik meg egy nap, ez pedig később magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet. Hozzáadott cukorból is sokat kapnak a kicsik. Szinte nem volt olyan gyerek, aki a vizsgált három nap alatt ne evett volna édességet, közel 70 százalékuk pedig naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert. A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy napi 5 gramm az ajánlott sómennyiség a felnőtteknek, ezzel szemben a magyar férfiak 17,5 grammot, a nők 16,5 grammot fogyasztanak belőle naponta, azaz évente több mint hat kilót. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009 óta vizsgálja az élelmiszerek sótartalmát, eddig 750 élelmiszert vettek górcső alá. Az adatok alapján tíz deka kenyér sótartalma 0,8–3,2 gramm között változik, vagyis egy szelet kenyérrel több sót fogyasztanak el a vásárlók, mint ami a WHO által ajánlott teljes napi sómennyiség. A húskészítményeknél, felvágottaknál tíz dekagrammonként 1–5,2 gramm között ingadozik a sótartalom, a leveskockák, levesporok, fűszerek sótartalma pedig akár 60 százalék is lehet.