A zsír, a közvélekedés szerint, szinonímája mindennek, ami káros, hízlal és megbetegít. De hadd védjük meg a zsírt: ez messze nem fedi a valóságot! A telített és telítetlen zsírsavak nem, hogy nem károsak, de egyenesen nélkülözhetetlenek a szerveztünk működéséhez. Az egyik ilyen méltatlanul alulértékelt szuperzsiradékunk a kacsazsír, pedig az összes állati zsiradék közül ez a legegészségesebb, és jónéhány növényi társára is ráver – írja a Mindmegette.
A zsíroknak több fajtája létezik, és kizárolag egyetlen egy, a transzzsír az, amiről kijelenthető: nem jó, ha egyetlen grammot is fogyasztunk belőle.
Viszont a másik 3 típusának: a telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak – vagy zsírsavaknak – számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük.
A kacsazsír egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele – bár tartalmaz telített zsírokat is, de a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok mennyisége ellensúlyozza azokat –, és ezek közül is az egyik legfontosabb zsírsavval, a linolénsavval van tele.
A linolénsavat a szervezet a sejtek egészségének megőrzésére, a sejtek osztódásának elősegítésére és azok rendbehozatalára használja. Nézzük, miért szeressük még a jó öreg kacsazsírt!
A kacsazsír minden formában ízletes és egészséges
Fotó: flickr
- 1. A kacsazsírban lévő linolénsav támogatja a vesék optimális működését. Néhány tanulmány szerint ez a zsírsav segíthet a krónikus veseproblémákon.
- 2. A linolénsav fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, és a megfelelő felszívódással a csontok egészségesek és erősek maradnak.
- 3. A kacsazsírban található egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal megakadályozzák a magas koleszterinszint miatt kialakulható egészségügyi problémákat.
- 4. A kacsazsír olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és eltávolítják őket a szervezetből. A szabadgyökök felelősek a korai öregedésért, a rák és néhány betegség kialakulásáért.
- 5. Az antioxidánsok és az olyan ásványi anyagok, mint a szelén és a cink erősítik az immunrendszert. Ezáltal a szervezet képes felvenni a harcot a kórokozókkal és baktériumokkal.
A teljes cikk ITT érhető el.