időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Először fedeztek fel mikroműanyagot méhlepényben

Forrás: MW
2020.12.10. 11:00
Először fedeztek fel mikroműanyagot méhlepényben

A megvizsgált placenta nemcsak emberi sejtekből állt, hanem szervetlen anyagokból is, mikroműanyagot tartalmazott.

A kutatók hat, 18 és 40 év közötti egészséges várandós nő méhlepényét vizsgálták meg azok beleegyezésével. A nők méhlepényében mikroműanyagot találtak: 12 féle mikroműanyag-töredéket, köztük polipropilént, amelyet egyebek közt műanyag húzózárak gyártására használnak – írja a kemma.hu.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

„A műanyag jelenléte az emberi szervezetben megzavarja az immunrendszert, amely sajátként ismer el nem szerves anyagot is. A kismamákat megdöbbentette a vizsgálat eredménye”

– írta Antonio Ragusa, a tanulmány szerzője, a római kórház nőgyógyászati osztályának vezetője.

Egyelőre nem tudni, mekkora veszélyt jelent a gyermekek egészségére az, hogy már születésükkor találkoznak mikroműanyaggal. Szakértők szerint a parányi műanyagdarabkák a tüdőn vagy az emésztőrendszeren keresztül kerülnek az emberi szervezetbe.

A kutatás eredményét az Environment International című tudományos szakfolyóiratban publikálták.

Korábbi cikkünkben szintén egy hasonlóan döbbenetes vizsgálati eredményről számoltunk be. Mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában. A szakértők 2019 tavaszán vettek hó- és vízmintákat a világ legmagasabb, ember által alig érintett részén.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az üveg- és a műanyag palackok, valamint a fémdobozok szemétbe dobása óriási környezetterhelés és erőforrás-pazarlás, ezért a kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján annak elfogadása esetén várhatóan 2023. július 1-jétől kötelező lesz az italospalackok visszaváltása Magyarországon.

A járvány miatti környezetszennyezésről írtunk korábbi cikkünkben: Maszkok árasztották el az óceánokat. A világjárvány alatt havonta mintegy 200 milliárd darab egészségügyi védőeszközt használnak fel, melynek egy része az óceánokba kerül.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.