időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo

Balszerencsés gyilkos bálna keveredett a Szajnába

Forrás: MTI
2022.05.26. 09:41 2022.05.26. 10:51
Balszerencsés gyilkos bálna keveredett a Szajnába

Kardszárnyú delfin úszik felfelé a Szajnán, szemlátomást egyre rosszabb egészségi állapotban, ezért minél hamarabb vissza kellene vinni a tengerbe – közölték a francia hatóságok.

A gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert tengeri emlőst április elején látták a nyílt tengeren, akkor még 30 kilométerre a Szajna torkolatától, azóta a négyméteres delfin már 60 kilométert úszott felfelé a folyón, és már Rouen térségében jár.

A leginkább Skócia, Izland és Norvégia partjainál, és délebbre, az Atlanti-óceánban előforduló kardszárnyú delfin feltűnése a térségben rendkívül ritka, és szakértők nem találnak magyarázatot a mostani esetre sem. Halászhajókról készült videófelvételek alapján nem kétséges, hogy orkáról van szó.

Egyelőre csak feltételezik, hogy egy beteg állatról lehet szó, amely nyugodtabb vizeket keresett, ahol könnyebben találhat élelmet magának. Más teóriák szerint egy fiatal állat szakadt el a csordától, és tévedt magányosan a La Manche-csatornába.

Mindenesetre a természetvédőket aggasztja a kardszárnyú delfin egészségi állapota. Hátuszonya megdőlt, ami biztos jele a gyengélkedésnek, szemlátomást veszített súlyából, és összességében úgy tűnik, hogy rossz egészségi állapotban van.

Az orka kimentésével egyelőre nem kísérleteznek, mert attól tartanak, hogy az emberi beavatkozás további stresszt okozna a tengeri emlősnek. Szakértők szerint magára hagyva nagyon rosszak lesznek a túlélési esélyei.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.