Balszerencsés gyilkos bálna keveredett a Szajnába

Kardszárnyú delfin úszik felfelé a Szajnán, szemlátomást egyre rosszabb egészségi állapotban, ezért minél hamarabb vissza kellene vinni a tengerbe – közölték a francia hatóságok.

Forrás: MTI2022. 05. 26. 9:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert tengeri emlőst április elején látták a nyílt tengeren, akkor még 30 kilométerre a Szajna torkolatától, azóta a négyméteres delfin már 60 kilométert úszott felfelé a folyón, és már Rouen térségében jár.

A leginkább Skócia, Izland és Norvégia partjainál, és délebbre, az Atlanti-óceánban előforduló kardszárnyú delfin feltűnése a térségben rendkívül ritka, és szakértők nem találnak magyarázatot a mostani esetre sem. Halászhajókról készült videófelvételek alapján nem kétséges, hogy orkáról van szó.

Egyelőre csak feltételezik, hogy egy beteg állatról lehet szó, amely nyugodtabb vizeket keresett, ahol könnyebben találhat élelmet magának. Más teóriák szerint egy fiatal állat szakadt el a csordától, és tévedt magányosan a La Manche-csatornába.

Mindenesetre a természetvédőket aggasztja a kardszárnyú delfin egészségi állapota. Hátuszonya megdőlt, ami biztos jele a gyengélkedésnek, szemlátomást veszített súlyából, és összességében úgy tűnik, hogy rossz egészségi állapotban van.

Az orka kimentésével egyelőre nem kísérleteznek, mert attól tartanak, hogy az emberi beavatkozás további stresszt okozna a tengeri emlősnek. Szakértők szerint magára hagyva nagyon rosszak lesznek a túlélési esélyei.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.