időjárás 21°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Korallokkal kezelik bőrproblémáikat a delfinek

Forrás: Origo
2022.05.25. 21:34 2022.05.25. 22:30
Korallokkal kezelik bőrproblémáikat a delfinek

Mi, ha kijön rajtunk valami kiütés, elmegyünk az orvoshoz és kapunk rá egy krémet. A delfineknek is vannak bőrproblémáik, de ők megoldják maguk úgy, hogy gyógyító korallokhoz dörgölőznek – olvasható az Origó cikkében.

Nem mindennapi látvány, amikor az indiai Csendes-óceán palackorrú delfinjei szép fegyelmezetten, fejtől farokig egymás után sorban állnak, és türelmesen várják a bejutást a korallklinikára. Ezek a delfinek ugyanis, ha bőrproblémájuk akad, a korallokhoz dörgölik magukat. Az iScience online folyóiratban frissen megjelent kutatás arról számol be, hogy a korallok csakugyan gyógyító hatással bírnak, így a delfinek nem alaptalanul remélnek enyhülést e tengeri gerinctelenekkel való érintkezéstől.

A cikk megosztott vezető szerzője, Angela Ziltener, a Zürichi Egyetem ökológusa először tizenhárom évvel ezelőtt, a Vörös-tenger északi medencéjében, Egyiptom partjainál figyelte meg, ahogy a delfinek korallokhoz dörgölőznek. Csoportjával együtt megállapították, hogy a delfinek megválogatják, melyik fajta korallhoz dörgölik magukat, és szerették volna megérteni, miért van ez így.

Sosem láttam ezt a koralldörgölő viselkedést azelőtt, és rögtön világos volt, hogy a delfinek pontosan tudják, melyik korallt akarják használni – meséli Ziltener. – Gondoltam, biztosan okuk van rá.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.