Hadrianus fala újabb izgalmas történeteket árult el a régmúltról

A régészek összesen 134 ősi települést fedeztek fel Hadrianus falától északra, a római megszállás idejéből. A kőfal (Vallum Aulium) védelmi funkciókat látott el, amely 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, három méter széles, és az egyik tengerparttól a másikig húzódik – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 05. 25. 17:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadrianus római császár 117-ben lépett trónra. Bár kiváló hadvezér volt, igyekezett kerülni minden nagyobb katonai konfliktust. Békepolitikát folytatva a birodalom határainak megerősítésére törekedett és egy olyan falat építtetett Britanniában, amelyhez hasonló nem akadt a római világban.

Hadrianus fala Róma hatalmának fizikai kifejeződését jelképezte, amely megszilárdította a római védelmi politikát, és jelezte a Római Birodalom legészakibb határát.

Jelenleg azonban még nem ismert, hogy a fal elrettentette volna a Kaledóniából betörő északi törzsek fenyegetését. Néhány tudós úgy véli, hogy a fal a bevándorlás-ellenőrzés és az adózási vámok egyfajta eszközeként is szolgált.

Antoninus Pius római császár később, 142-ben északabbra terjesztette ki a birodalom határait, és megépítette Antoninus falát (Vallum Antonini), amely 62,7 kilométer hosszúságú,

és elcsatolt olyan területeket, amelyeket korábban az úgynevezett Damnonii, Otadini, Novantae és a Selgovae törzsek uraltak.

A korábbi tanulmányok főként a római régészettel foglalkoztak, vagyis az erődökre, az úthálózatra, a táborokra és a római településekre koncentráltak, amelyek a két fal között északra nyúlnak be Kaledónia (Skócia) egyes részeibe.

Az Antiquity folyóiratban megjelent új kutatási projekt részeként az Edinburgh-i Egyetem régészei most a skóciai Burnswark dombkörnyéki régióra összpontosítottak, és a Lidar technológia segítségével mintegy 1500 négyzetkilométeres területre terjesztették ki a vizsgálataikat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: A dél-skóciai Woden Law-hegyben található összetett földmunkák egy római út közelében fekszenek, a római táborok pedig kevesebb mint két kilométerre vannak (Forrás: Antiquity/Historic Environment Scotland)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.