időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Romániába látogatott a brit trónörökös

MTI
2022.05.25. 17:35 2022.05.25. 18:04
Romániába látogatott a brit trónörökös

A román állami vezetőkkel és a román királyi ház tagjaival találkozott szerdán Bukarestben, romániai látogatása első napján Károly walesi herceg. A brit trónörökös az elnöki hivatalban találkozott Klaus Johannis román államfővel, majd a kormány székházában Nicolae Ciuca miniszterelnökkel. Megbeszélésükön a román elnök gratulált Károly hercegnek II. Erzsébet brit uralkodó platinajubileumához, és méltatta a brit–román stratégiai partnerséget, rámutatva, hogy a Nagy-Britanniában élő népes román közösség élő kapocsként járul hozzá a két ország kiváló kapcsolataihoz. Az elnöki hivatal közleménye szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán Johannis tájékoztatta Károly herceget az ukrajnai menekülteknek nyújtott román segítségről és a nemzetközi adományok célba juttatását segítő suceavai humanitárius logisztikai központ működéséről. A megbeszélésen a klímavédelemre, a Romániában egyedülálló biodiverzitás megőrzésének szükségességére és az ifjúság környezettudatos nevelésének ügyére is kitértek.

A román királyi ház tájékoztatása szerint Károly herceg szerdán Margit hercegnőt, a Román Korona Őrét és férjét, Radu herceget is felkeresi a bukaresti Erzsébet-palotában, majd közösen látogatnak el a Romexpo kiállítási központba, ahol ukrán menekülteket befogadó központ működik.

A brit trónörökös 1998 óta rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkeresi, de a koronavírus-járvány miatt most négy év kihagyás után látogatott Romániába.

A walesi hercegnek a székelyföldi Zalánpatakon (Valea Zalanului) és a Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) van háza, ez utóbbiban Prince of Wales képzési központot létesített. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

 

Borítókép: Klaus Johannis román elnök (jobbra) fogadja Károly walesi herceget, brit trónörököst a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. május 25-én. A walesi herceg szinte minden évben ellátogat Romániába, mivel több ingatlana is van a Brassó megyei Szászfehéregyháza erdélyi faluban. Az itt működő Walesi Herceg Alapítvány a falusi hagyományok megőrzését, a biogazdálkodást és a helyi közösség fejlődését ösztönzi (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)