A francia hatóságok szerint a vastagbélrák összefügghet a nitrittartalmú feldolgozott húsokkal

Chris Elliott brit professzor felszólította a londoni kormányt, hogy tiltsa be a nitritek használatát a feldolgozott hústermékekben, miután újabb tanulmány szerint az ilyen adalék anyagok növelhetik a rák kockázatát.

2023. 01. 03. 16:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vastagbélrák összefügghet a nitritekkel

A francia egészségügyi hatóságok tavaly júliusban, több hónapos vizsgálat után megerősítették, hogy 

összefüggés áll fenn a vastagbélrák kockázata és a nitrátoknak és nitriteknek való kitettség között, különösen a feldolgozott húsok miatt.

Ezért javasolják a nitrát és nitrit használatának csökkentését. (A nátrium-nitritet egy baktérium elszaporodásának megelőzése érdekében adják a húsokhoz.) Jelenleg  kereskedelmi forgalomba kerülő felvágottak 75 százalékában van ilyen adalék anyag, ugyanakkor Franciaországban az átlagnál jóval kisebb mennyiségben. Ma Franciaországban a maximálisan alkalmazható nitritmennyiség 40 százalékkal alacsonyabb az Európában megszabottnál.

Ma Franciaországban a maximálisan alkalmazható nitritmennyiség 40 százalékkal alacsonyabb, mint az Európában előírt. Fotó: Pexels

Dániával együtt mi vagyunk Európában és minden bizonnyal a világon is az a két ország, ahol a legalacsonyabb a maximálisan használható nitrit mennyisége – idézte akkor a hu.euronews.com Fabien Castanier-t, a FICT Ipari Hentesek, Húsfeldolgozók és Vendéglátók Szövetségének képviselőjét.

A kísérleti egereknél több mint 50 százalékkal nagyobb volt a daganatos megbetegedések száma

A belfasti Queen’s University munkatársai nitritet is tartalmazó sertéshúsból készült ételekkel etettek egereket nyolc héten keresztül. A kontrollcsoport tagjai teljes egészében gabonafélékből álló táplálékot kaptak.

A nitrittartalmú táplálékot fogyasztó egereken 53 százalékkal több gyomor-bélrendszeri daganat volt, mint a kontrollcsoportban.

A kísérleti egereknél több mint 50 százalékkal nagyobb volt a daganatos megbetegedések száma. Fotó: Pexels

A múlt héten közölt tanulmány szerzői szerint míg az étrendben a nitrátos sertéshús aránya 15 százalék volt, minden korábbi preklinikai vizsgálatban legalább 50 százalékban ilyen módon feldolgozott húst használtak. Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy az alacsonyabb mennyiségek is kiválthatják a betegséget.

Elkerülhető a rák étrendváltással?

Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata azt javasolja, hogy aki naponta több mint 90 gramm vörös vagy feldolgozott húst eszik, csökkentse 70 grammra a fogyasztását, ami segíthet csökkenteni a bélrák kockázatát. Brian Green, a jelentés másik szerzője szerint a tanulmány eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a nitrittartalmú feldolgozott hús fogyasztása elősegíti a daganatok kialakulását.

A vastag- és végbélrák az egyik legelterjedtebb daganatos megbetegedés Európában, és az egyik vezető halálok. Sok egészségügyi testület már most is azt tanácsolja, hogy a rák kialakulásának kockázatát egészséges táplálkozással, valamint a feldolgozott hús és a vörös hús elkerülésével csökkentsék az emberek.

Borítókép: A francia hatóságok szerint a vastagbélrák összefügghet a feldolgozott húsok fogyasztásával (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.