A vastagbélrák összefügghet a nitritekkel
A francia egészségügyi hatóságok tavaly júliusban, több hónapos vizsgálat után megerősítették, hogy
összefüggés áll fenn a vastagbélrák kockázata és a nitrátoknak és nitriteknek való kitettség között, különösen a feldolgozott húsok miatt.
Ezért javasolják a nitrát és nitrit használatának csökkentését. (A nátrium-nitritet egy baktérium elszaporodásának megelőzése érdekében adják a húsokhoz.) Jelenleg kereskedelmi forgalomba kerülő felvágottak 75 százalékában van ilyen adalék anyag, ugyanakkor Franciaországban az átlagnál jóval kisebb mennyiségben. Ma Franciaországban a maximálisan alkalmazható nitritmennyiség 40 százalékkal alacsonyabb az Európában megszabottnál.

Dániával együtt mi vagyunk Európában és minden bizonnyal a világon is az a két ország, ahol a legalacsonyabb a maximálisan használható nitrit mennyisége – idézte akkor a hu.euronews.com Fabien Castanier-t, a FICT Ipari Hentesek, Húsfeldolgozók és Vendéglátók Szövetségének képviselőjét.