Egy 2018-ban életbe lépett amerikai törvény előírja, hogy a húsz vagy több üzlettel rendelkező éttermeknek és gyorséttermi láncoknak kalóriacímkéken kell feltüntetni étlapjaikon, hogy egy adott ételnek mekkora a tárértéke.
Ennek hatására azóta átlagosan 20–60 kalóriával csökkent az egy-egy étkezés során bevitt kalóriamennyiség.
Az amerikai táplálkozási felmérések adatai és a Tufts Egyetem kutatóinak modellezése alapján a kalóriacímkék általános használata legalább 28 ezer elhízással összefüggő rákos megbetegedést előzne meg a 20 és 65 év közötti felnőttek körében. Ezzel körülbelül 16 700 rákos haláleset lenne elkerülhető, és összesen 2,8 milliárd dollárral csökkenhetne az egészségügyi kiadás. (Minden harmadik amerikai elhízott, és az elhízás 13 ráktípus megállapított kockázati tényezője.)
Nem előzmény nélküli az egészségesebb táplálkozás hatásainak felmérése. Korábbi kutatások azt elemezték, hogy egy ilyen lépés hogyan akadályozna meg nagyszámú szív- és érrendszeri és 2-es típusú cukorbetegséget az Egyesült Államokban élő felnőttek körében, de az elhízással összefüggő daganatos megbetegedések egészségügyi és gazdasági hatásait korábban nem értékelték.
– Fontos, hogy megmutassuk a fogyasztóknak, a döntéshozóknak és a vendéglátó cégeknek, hogy a kis változtatások milyen nagy előnyökkel járhatnak – idézte az euronews.com Mengxi Du-t, a Tufts Egyetem munkatársát. Ezen címkék általános alkalmazása jelentős, a rákkal kapcsolatos egészségügyi költségmegtakarítást jelentene. A kedvező hatások megduplázhatók például a magas kalóriatartalmú összetevők alacsonyabb kalóriatartalmúakra cserélésével, vagy az ételreceptek újrafogalmazásával.
A BMJ Open folyóiratban megjelent tanulmány becslése szerint a 20 és 44 év közötti fiatal felnőttek körében lenne a leghasznosabb ez a kezdeményezés – ez a csoport az elhízással összefüggő daganatos megbetegedések aránytalan növekedését mutatja.
A kutatók szerint még többet kell tenni annak érdekében, hogy a különböző hátterű emberek profitálhassanak a kalóriacímkék előnyeiből. Mengxi Du szerint a magasabb iskolai végzettségű és jövedelmű emberek tisztában vannak az étlapon szereplő információk jelentésével, de az alacsony jövedelmű, kevésé kvalifikált emberek tanácsadásra szorulnak.
Európában sem jobb a helyzet. Becslések szerint az elhízással összefüggő rákos megbetegedések az összes újonnan diagnosztizált daganatos eset körülbelül negyven százalékát teszik ki az Egyesült Királyságban, ami a rákkezelés közvetlen költségeinek 43,5 százalékát adja. Míg az Európai Unióban már néhány éve megkövetelik a tápértékek feltüntetését az előrecsomagolt élelmiszereken, Európa legtöbb országában még mindig nem írják elő a kalóriacímkéket az éttermek étlapján.
Az EU-ból távozó Nagy-Britannia, pontosabban Anglia azonban megköveteli a kalóriaszámlálást az étlapokon, ahol 2022 óta van érvényben kalóriacímkézési előírás. A jogszabály a 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozik, beleértve a kávézókat, éttermeket és a házhoz szállításra specializálódott vállalkozásokat. Nekik fel kell tüntetniük a nem előrecsomagolt élelmiszerek és üdítőitalok kalóriaadatait. A lépés bevezetését Skóciában és Walesben is fontolgatják.