Váratlan fordulat: eltűnhettek a marsi élet bizonyítékai

Lehetséges, hogy soha nem fogunk ráakadni az egykori marsi élet bizonyítékaira – jelentették be a NASA kutatói. Ennek oka az, hogy az ősi életnyomokat őrző agyagos ásványok megsemmisülhettek. A folyamat azonban nemcsak pusztított, hanem teremthetett is – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 21. 15:34
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mars napjainkban a szélsőségek bolygója – hideg, száraz és erős sugárzás éri a felszínét. Nem volt azonban mindig így; egykor hatalmas tórendszerek húzódtak rajta, amikben akár mikroorganizmusok is megtelepedhettek. A bolygó klímája idővel drasztikusan megváltozott és a tavak kiszáradtak.

A Curiosity marsjáró landolási helye, a Gale-kráter is hatalmas tónak adott otthont a régmúltban, a jármű jelenleg is ebben a térségben vizsgálódik.

Elsősorban a mélyebben található agyagos kőzetek érdeklik, mivel ezek adnak pillanatképet a planéta több milliárd évvel ezelőtti állapotáról, és őrzik az esetleges múltbeli élet bizonyítékait.

Csakhogy könnyen lehet, hogy a Curiosity hiába kutat az életnyomok után; azokat a kőzeteken keresztülszivárgó rendkívül sós víz eltörölhette.

Az elemzést a marsjáró a CheMin nevű műszerével végezte, az eredményeket a NASA szakemberei a Science folyóiratban közölték.

„Korábban azt hittük, az agyagásványok a Gale-kráter tavának alján jöttek létre, és változatlanul fennmaradva megmutatják, milyen környezeti viszonyok uralkodtak a Marson több milliárd évvel ezelőtt, a keletkezésük idején. A sós víz azonban egyes helyeken lebontotta ezeket az kőzeteket, újraírva a korábbi talajtörténetet”

– írja a kiadott közleményben Tom Bristow, a CheMin működtetéséért felelős egyik kutató, a tanulmány rangidős szerzője.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A hiányzó agyag rejtélye

A kutatóeszköz a CheMin műszerrel két, egymástól nagyjából negyed mérföldre fekvő helyszínen vizsgálta a kőzeteket.

Nagy meglepetésre az egyik térségben a szakértők azt vették észre, hogy az agyagásványok hiányoznak, helyettük vas-oxidban gazdag, üledékes kőzetek vannak jelen – ezek az anyagok adják a mars jellegzetes vöröses színét.

A kutatók egészen biztosak voltak abban, hogy a két helyről nyert minta egykorú, és ugyanúgy agyagban gazdag kőzetként kezdte „pályafutását”.

Kérdés, mi tüntethette el az egyik régióból a lehetséges életnyomokat tartalmazó agyagos kőzeteket?

Az egyre sósabbá váló tó vize törölhette el a nyomokat

Korábbi tanulmányok már leírták, hogy nemcsak a Gale-kráter tavának életében, de még a kiszáradását követően is talajvíz szivárgott a mélyebb rétegekbe. A folyamat során kémiai anyagok oldódtak ki a kőzetekből és szállítódtak távolabbi helyekre. A különféle vegyületeket szállító vízzel érintkezve az üledékekben is változások mentek végbe, kőzetté alakultak. Ezt nevezzük diagenezisnek.

A diagenezis megváltoztathatja a talaj történetét vagy teljesen újraírhatja azt; elpusztíthatja a korábbi élet bizonyítékait, de közben olyan környezetet teremthet, ami kedvezhet újabb életformák megjelenésének.

A két helyszínről szerzett mintákat összehasonlítva a NASA kutatói arra jutottak, hogy a klíma változásával a Gale-kráterben megjelenő tórendszer egyre sósabbá vált, a sós folyadék pedig lejutva a mélyebben fekvő rétegekig kitörölhette az ősi élet bizonyítékait, de egyúttal megágyazhatott új életformák megjelenésének is.

A felfedezés révén a kutatók következtetni tudnak arra, hogy merre érdemes a marsi életet keresni.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A NASA figyelmeztet: hatalmas aszteroida tart a Föld felé

Június 25-én közelíti meg a Földet a 441987 (2010 NY65) katalógusjelű aszteroida – közölte az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA). A Föld felé tartó kisbolygó átmérője csaknem 300 méter, kétszer nagyobb, mint a New York-i Szabadság-szobor – derül ki a Beol.hu cikkéből.

Becsapódástól szerencsére egyáltalán nem kell tartani, elhaladásakor az égitest biztonságos távolságra lesz bolygónktól – írja az Origó.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.