A várakozásokat is felülmúlja az aszteroidát megjáró űrszonda

A tervezettnél egy héttel hamarabb, már kedden megkezdi a Bennu aszteroidáról gyűjtött minta elraktározását az OSIRIS-REx űrszonda.

Forrás: MTI2020. 10. 27. 18:29
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg november 2-ra tervezték csak az elraktározás megkezdését. Korábbi vizsgálatok azonban megállapították, hogy a begyűjtött minta megfelelt a 60 grammnyi kitűzött célmennyiségnek, és az űrszonda gyűjtőedényének fedelét nagyobb kövek felfeszítették, ezért a minta szivárogni kezdhetett – közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal.

„A csapat éjjel-nappal azon dolgozik, hogy meggyorsítsa az elraktározási folyamatot, hogy minél több anyagot megóvhassunk és lehozhassunk a Földre” – mondta Dante Lauretta, a NASA missziót vezető kutatója.

Az OSIRIS-REx múlt héten egy többórás bonyolult manőver során hajtotta végre a törmelék és por begyűjtését, így ez lett az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából.

Fotó: Pexels

Más műveletekkel ellentétben, amelyeket az OSIRIS-REx önállóan végez el, a raktározás szakaszosan történik, a földi személyzet felügyeletét és irányítását igényli. A csoport parancsokat küld az űrhajónak, hogy kezdje meg az egyes lépéseket. Amikor az OSIRIS-REx teljesítette a feladatot, a szonda adatokat és képeket küld a Földre és várja a továbblépésre vonatkozó parancsot – olvasható a NASA honlapján.

Mivel a jelek 18,5 perc alatt teszik meg a Föld és a szonda közötti távolságot, minden lépésnek 37 perces tranzitidőre van szüksége.

A teljes elraktározási folyamat több napig fog tartani, melynek végén a minta biztonságba kerül a szonda mintavisszaküldési kapszulájában (SRC).

Az értékes leletek három év alatt érkeznek meg a Földre.

Az űrszonda sikeresen megközelítette az aszteroida felszínét

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Osiris-Rex nevű űrszondájának közép-európai idő szerint kedden éjfél körül terv szerint sikerült megközelítenie a Bennu aszteroida felszínét, hogy talajmintát gyűjtsön be róla, és azt majd visszahozza a Földre, de hogy sikerült-e a mintavétel, csak néhány nap múlva derül ki – közölte a NASA.

Az Egyesült Államok először kísérelt meg mintát begyűjteni egy aszteroida felszínéről, és az volt a terv, hogy legalább 60 grammnyi – de akár két kilogrammnyi – anyagot begyűjt kedden. A Bennut 1999-ben fedezték fel, és kutatók szerint olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak a földi élet kialakulásának módjára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.