Balaton: ahogy festőink látták az idők során

A Balaton festőjeként két kiemelkedő alkotót szokás megemlíteni, azonban többen is voltak előttük.

Forrás: MW2020. 11. 23. 15:47
null
Telepy Károly: Habzó Balaton Forrás: LIKEBALATON.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton festőjeként általában két kiemelkedő alkotót szokás megemlíteni: Udvardi Erzsébetet és Egry Józsefet. Nemrégiben mutatta be a likebalaton.hu egy művészeti tárlatot, amely Farkas István szigligeti alkotóról szólt. A mostani írásban a Pannon Tengert szintén megfestő, általában nemzetközi hírnévre is szert tevő, olykor a tónál élő vagy vissza-visszatérő XIX-XX. századi és kortárs magyar festőink tavi világát mutatják be.

1. Romantika, realizmus, plein air – Balaton-ábrázolás a XIX. században

A XIX. század első felében elsősorban a nagy tó festői környezetét örökítették meg az alkotók. Fennmaradtak ebből az időszakból acélmetszetek, litográfiák és vízfestmények egyaránt.

Petrich András

Petrich András (1765-1842) az 1820-as években Sümeget, Tátikát, Füredet festette meg, de akadt külhoni alkotó is, aki a Balatonról készített vízfestményeket. Ilyen volt Ludwig Rohbock (1824-1893), a Balaton vidékének rajzolója az 1850-es években.

Petrich András: Füred 1821
Fotó: LIKEBALATON.HU

De ne feledjük ki a sorból Szerelmey Miklós (1802-1875) litográfus-mérnököt sem, aki Balatoni album (1848) című kötetében – Garay János verseivel – sorakoztatta fel azt a tíz kőrajzot, melyen a reformkori Füred világa tükröződik vissza.

Szerelmey Miklós: Balaton album
Fotó: LIKEBALATON.HU

A Balaton megismertetését és népszerűsítését célul kitűző album bevezető sorai így hangzottak: „Az itt közlött képeknek és az azokat kísérő szövegnek az lévén czélja, hogy az illy előkészületben az utast segítse, s utóbb a látott szépségeket képben és élő szóval emlékezetében röviden felfrissítse, kérem a nyájas olvasót, ne sajnálja a képek legelsejét, a Balatont és vidékét ábrázoló panoramát kezéhez venni.”

Brodszky Sándor

A XIX. század második felében egyre sokasodtak a tavat vászonon is életre keltő festőink : Brodszky Sándor, Molnár József, Telepy Károly, Ligeti Antal nevét említhetjük. Őket általában a francia tájfestészet ihlette és sok esetben romantikus túlfűtöttség jellemezte műveiket. Szép példái ennek Brodszky Sándor (1819-1901) művei.

Brodszky Sándor: A Balaton Zala megyei partján
Fotó: LIKEBALATON.HU

Brodszky a bécsi képzőművészeti akadémián folytatott tanulmányokat, majd Münchenben képezte magát. Az 1850-es évektől már Pesten alkotott. A festészet mellett a fényképészet is érdekelte, de igazán nevessé a Felvidékről és a Dunántúlról készített tájképeivel vált. Alkotásai borongós hangulatúak, a világos-sötét ellentétpáron alapulnak. Már életében is számos kitüntetést, oklevelet kapott. 1885-ben Csobánc és A csöndes Balaton című festményeit aranyéremmel díjazták az országos kiállításon. Ferenc József magyar király részére is készített képeket, melyek közt tavi vonatkozású, A Balaton Zala megyei partján című is található. A Kilátás a Balatonra, a Vihar a Balatonon Brodszky életművének kiemelkedő darabjai, melyeket a Magyar Nemzeti Galéria őriz.

Brodszky Sándor: Kilátás a Balatonra
Fotó: LIKEBALATON.HU

Telepy Károly

Telepy Károly (1828-1906) romantikus tájfestőnk hasonló festői irányzat képviselője, mint Brodszky Sándor. Már édesapja is festészettel foglalkozott. Telepy Károly hazai mestere Barabás Miklós volt, de idősebb Markó Károly művészete is hatást gyakorolt rá. Müncheni, velencei és római útjait követően 1860-ban tért haza Magyarországra.

Festőink közül, őt nevezték a várak és a hegyek festőjének is, a Balatonnál is ezeket az ihletforrásokat kereste s ez mutatkozik Balaton, Habzó Balaton, Balatoni táj című munkáin. Telepy Katalin – a festő egyik leszármazottja – művészettörténész szerint:

„Egyike ő a Balaton legkorábbi felfedezőinek. Egyik kis képe, Balaton hajóval már előre mutat, a víz és atmoszféra ábrázolás kezdeti megfogalmazása észlelhető a festményen. A hangulati elem nagy szerepet játszik nála, vázlatai alapján választja ki a leghatásosabb tájrészletet. Akaratlanul is Kisfaludy Sándor költeményeinek egyes sorai csendülnek vissza a békés víztükör, a Balatonpart „regényes” tájai láttán.”

Telepy Károly: Habzó Balaton
Fotó: LIKEBALATON.HU

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Egy hölgy portréja

Dmitry Dubitsky orosz műgyűjtő a Magyar Nemzeti Levéltárnak ajándékozta Dudits Andor Női portré című olajfestményét. Ennyi a hír, és hozzá némi magyarázat: az alkotást egy német galériában fedezte fel az ajándékozó, aki küldetésének érzi, hogy a külföldön található magyar festőművészeti alkotásokat felkutassa és megismertesse a hazai nagyközönséggel. De vajon mi motiválja a gyűjtőt, és ki volt Dudits Andor?

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.