Nagyobb károkat okozhat, ha valaki defektes autóval továbbhajt

Ha defektünk van, minél előbb álljunk meg, a lapos abronccsal továbbhaladva a felnit is tönkretehetjük.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 05. 20:27
null
Egy gumiabroncs idővel akkor is veszít a minőségéből, ha nem használják Fotó: Mirkó István

Ha defektünk van, minél előbb álljunk meg, a lapos abronccsal továbbhaladva a felnit is tönkretehetjük.

Elkerülhető-e a defekt, illetve az abroncsok sérülése? Százszázalékos biztonsággal nem, de némi elővigyázatossággal minimálisra csökkenthetjük az esélyét – adta meg a választ az MTI-nek megküldött közleményében a Magyar Gumiabroncs Szövetség. A szervezet szakértői emellett arra vonatkozóan is adnak tanácsot, hogy mi a teendő, ha mégis megtörténik a baj.

– Óvjuk a gumiabroncsot a sérüléstől. Nem kellően körültekintő vezetés esetén, éles tárgyakba ütközve, illetve járdára történő felállásnál megsérülhet a gumiabroncs. Ilyenkor a belső szerkezete rejtett, azonnal nem észlelhető sérüléseket szenvedhet. Ha elkerülhetetlen, hogy járdára vagy egyéb akadályra hajtsunk fel, csak egészen lassan, a kereket a járdaszegélyre merőlegesen állítva tegyük – tanácsolja a Magyar Gumiabroncs Szövetség. Azt javasolják, hogy mindenki ellenőrizze rendszeresen, hogy a gumiabroncsokon nincs-e sérülés, kitüremkedés vagy belefúródott idegen tárgy. Hozzátették: ez különösen a H, V, W, Y vagy ZR jelölésű – vagyis a nagy sebességgel is használható – gumiabroncsoknál fontos. A tanácsuk szerint kétség esetén forduljunk szakszervizhez!

A szervezet rámutatott arra is, hogy amint észrevettük, hogy defektünk van, minél előbb álljunk meg, a lapos abronccsal továbbhaladva nem csupán az abroncsot, de akár a felnit is tönkretehetjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.