Elképesztő áron kelt el Marie Antoinette fél pár cipője

Nemzetközi gyűjtők élénk érdeklődésének köszönhetően sikerült túlszárnyalni a becsült 8-10 ezer eurós leütési árat.

Forrás: MTI2020. 11. 15. 20:07
Auction of a shoe that belonged to late French queen Marie-Antoinette
Eurotízezreket ért meg valakinek ez a különleges történelmi ereklye Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A remélt ár többszöröséért, 43 750 euróért (15,6 millió forint) árverezték el vasárnap Párizsban Mária Antónia (Marie Antoinette), az utolsó francia királyné egy fél pár fehér cipellőjét.

Az Osenat aukciósház közleménye szerint a nemzetközi gyűjtők élénk érdeklődésének köszönhetően sikerült túlszárnyalni a becsült 8-10 ezer eurós leütési árat az online árverésen.

A bőrtalpú topánka első harmada selyemből, hátsó kétharmada kecskebőrből készült, 4,7 centiméter magas sarkát szürke lakkozott bőr borítja. A cipő 22,5 centiméter hosszú, vagyis nagyjából napjaink 36-os méretének felel meg.

Eurotízezreket ért meg valakinek ez a különleges történelmi ereklye

A cipő sarkán a „Soulier de Marie-Antoinette donné a M. de Voisey” tintával írt felirat olvasható.

A ritka történelmi relikvia az 1793-ban kivégzett királyné első szobalányával, Madame Campannal baráti viszonyban lévő hölgy, az 1816-ban elhunyt Marie-Emilie Leschevin leszármazottaitól származik.

Meglehetősen ritkán kerül kalapács alá bármi a lefejezett királyné személyes holmijaiból, különösen ruházatából. 2012-ben a remélt ár ötszöröséért, 50 ezer euróért kelt el egy pár házicipője.

Emma pontot kapott

Emma Woodhouse „csinos volt, eszes, gazdag, derűs természetű; már huszonegyedik évében járt, de komolyabb baj vagy bánat még sosem érte” – kezdi Jane Austen életében megjelent utolsó regényét. A mások boldogságával zsonglőrködő ifjú hölgy úgy kavarja össze a szálakat, hogy azon csak az igaz szerelem segíthet, miközben a hősnők finom kelmékben sétálnak az angol vidék buja zöld mezein, kísérik őket az urak mély meghajlások közepette, hogy illően vitathassák a délutáni tea hőmérsékletét. Jane Austen a mai napig a György-kori Anglia egyik legnevesebb krónikása. Történetei a vidéki nemesség életébe nyújtottak bepillantást, tűpontos karakterekkel és ma talán eltúlzottnak tűnő manírral, de regényeit olvasva bárki elhiszi, hogy a szomszéd tyúkok elrablásának története fontosabb a napóleoni háborúknál. A fotográfusból és videóklip-rendezőből filmessé avanzsált Autumn de Wilde éppen ezt az életérzést szeretné bemutatni. Ennek megfelelően az Emma. pasztellektől átszőtt képi világa a Marie Antoinette színességét idézi, olyan cukormázas tökéletességet teremtve, hogy az embernek kedve támadna megnyalni a képernyőt. ­Alexandra Byrne jelmeztervező szinte csomagolhatja is a jövő évi Oscart, hiszen Kave Quinn nagyúri díszleteinek tökéletesen fésült bárányai között a hölgyek szoknyáját veszélyeztető utcai sár csak távoli fenyegetésként merül fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.