Jelentősen csökkent az orrszarvúk vadászata Namíbiában + galéria

Az országban az orvvadászatért kapható pénz- és börtönbüntetés is hatalmasat nőtt.

Forrás: duol.hu2020. 08. 15. 21:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigorúbb intézkedéseknek, ítéleteknek és büntetéseknek köszönhetően jelentősen, 63 százalékkal esett vissza az orrszarvúk orvvadászata – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

Romeo Muyanda, a namíbiai környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint eddig mindössze 17 eset történt 2020-ban, míg 2019-ben összesen 46 incidens vált ismertté.

A kisebb mértékű, elefántok elleni orvvadászat is visszaesett, idén csupán két esetet jelentettek, szemben a 2019-ben történt 13-mal.

Namíbia a Dél-Afrikai Köztársaság után a világ második legnagyobb szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) populációjának szolgál otthonul – közölte a Save the Rhinos nonprofit szervezet. A dél-afrikai országban él a világ megmaradt keskenyszájú orrszarvúinak (Diceros bicornis) egyharmada.

A rinocéroszok orvvadászata évtizedek óta jelent problémát Afrika déli részén, különösen a szomszédos Dél-Afrikai Köztársaságban és Botswanában.

Számos orvvadászat-ellenes intézkedés született, például levágták az állatok tülkeit és szigorúbb rendszabályokat hoztak.

Namíbiában az orvvadászatért kapható pénzbüntetés 200 ezerről 25 millió namíbiai dollárra (3,3 millió forintról 422,5 millió forintra), a börtönbüntetés 20 évről 25 évre emelkedett.

Az orrszarvúakat tülkükért vadásszák, főleg Ázsiában ugyanis a hagyományos orvoslásban használják, és státuszszimbólumként tartják számon.

Muyanda elmondta, hogy főként a fokozott földi és légi ellenőrzéseknek, a lakosság együttműködésének és az elítélt orvvadászok esetében hozott szigorúbb büntetéseknek köszönhető a csökkenés.

„Szintén tényező a bűnüldöző szervekkel, például a namíbiai rendőrséggel, a namíbiai védelmi erőkkel és a namíbiai központi hírszerzéssel való remek együttműködés” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban bevezetett nemzetközi utazási tilalom nem játszott jelentős szerepet az orvvadászat mértékének csökkenésében.

Fotók: pexels.com

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.