Kihalhatnak a koalák 2050-re Ausztrália egyik államában

Kihalhatnak a koalák a század közepére az ausztráliai Új-Dél-Wales államban, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért – derült ki egy csaknem egy éve tartó hivatalos vizsgálat kedden közzétett összefoglaló jelentéséből.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 18:04
null
Sydney, 2020. január 14. Purkunas, a Sydneytõl 100 km-re nyugatra lévõ Kék-hegységben pusztító erdõtûzbõl kimentett koala nézelõdik egy faágon a Taronga Állatkert kórházában 2020. január 14-én. A délkelet-ausztráliai tûzvészben eddig 25-en haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élõvilágban, akár egymilliárd emlõs, madár és hüllõ pusztulhatott el. Az erdõ- és bozóttüzek eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érintettek a kontinensországban. MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi Fotó: Bianca De Marchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál parlament illetékes bizottságának megbízásából készült tanulmány szerint az ország legnépesebb államában évtizedek óta a mezőgazdasági célokat szolgáló fakivágás, a városfejlesztés, a bányászat és az erdőművelés a felelősek elsődlegesen a koalák élőhelyeinek feltöredezéséért és elpusztulásáért.

Az év elején véget ért elhúzódó bozóttűzszezon ugyancsak pusztító hatással volt az erszényesekre: az új-dél-walesi élőhelyeik csaknem negyede – az állam egyes részein 81 százaléka – odaveszett a lángokban.

„A gyerekeink unokáinak kizárólag akkor lesz lehetősége vadon élő koalát látni Új-Dél-Walesban, ha a kormány a bizottság javaslatainak megfelelően jár el” – olvasható a 311 oldalas jelentésben.

A szóban forgó 42 javaslat között szerepel a koalák azonnali megszámlálása, az állatok megóvásának előtérbe helyezése a városfejlesztési tervek kidolgozásakor és az erszényesek védelmére irányuló erőfeszítések anyagi támogatásának növelése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.