Kutya, mackó, sas, hibrid és robot – az olimpiák legnagyobb kedvencei

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra is ügyel, hogy ne csak a televíziós jogdíjakból, de az úgynevezett merchandisingból is szabad szemmel jól látható bevétele legyen. Így aztán mindenhonnan a kabalafigurák mosolyognak a szurkoló-vásárlóra, és természetesen szépen fogynak azok a hanghordozók is, amelyekről a játékok hivatalos dalai szólalnak meg – írja a Nemzeti Sport.

Forrás: nemzetisport.hu2021. 07. 06. 14:44
null
Illusztráció Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

SMOKY, A SKÓT TERRIER

Az egyetlen élő kabalafigura az 1932-es Los Angeles-i olimpián vált népszerűvé az első ízben kialakított olimpiai falu lakói körében. Az egyik verzió azt állítja, hogy az olimpiai építkezések első napján született, a másik szerint egyszerűen besétált a sportolók lakhelyére, és ők nevezték ki a játékok mascotjának. Az előbbi vélekedést erősíti a gondosan legyártott „öltözet”, amely nem mutat hirtelen ötletre. Smoky további sorsa meglehetősen szomorú: két évvel később egy felelőtlen gyorshajtó sofőr elgázolta, és elpusztult.

CHAC MOOL, A VÖRÖS JAGUÁR

Miután a grenoble-i téli olimpián hosszú szünet után hivatalos kabalafigura mutatkozott be (egy Schuss nevű kis sperma, nem vicc...), az év őszén a mexikóiak is bemutatták a magukét, ez lett Chac Mool, a vörös jaguár. Nevét a maja kultúra különleges szobrairól kapta – Chichén Itzá romvárosában egy vörös jaguárt ábrázoló darabra is bukkantak, ebből lett az 1968-as nyári olimpia még nem hivatalos, de széles körben hódító kabalája.

Illusztráció
Fotó: Pixabay

WALDI, A TACSKÓ

Az első, amelyet az 1972-es nyári olimpia szervezőbizottsága is hivatalosan a játékokhoz társított. Waldit, a kis bajor tacskót nagy szeretettel fogadták a Münchenbe érkezők. Nevét (Wald = erdő) a Fekete-erdőről kapta, színeit nem kell félreérteni, semmi köze a szivárványhoz: a világoskék alapszín mellett az olimpiai öt karikát szimbolizálja. Plüssben is hódított, nem lehetett nem szeretni, pedig a müncheniek azt is előírták, hogy 12,5 cm-esnél kisebb méretben tilos gyártani, hogy mellkasán jól láthatók legyenek az olimpia emblémái. Willi Daume, az NSZK olimpiai bizottságának elnöke Félix Lévitan AIPS-elnöknek adományozott egy tacsit, amely olyan népszerű lett, hogy innen egyenes út vezetett a müncheni kabalaválasztásig és Otto Aicher grafikus alkotásáig.

A cikk ITT olvasható tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.