Nem indultak el az amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX magánvállalat űrhajója a rossz időjárás miatt nem tudott elstartolni a floridai űrállomásról.

Forrás: MTI2020. 05. 27. 23:48
SpaceX Crew Dragon Demo2 manned space mission launches from Kennedy Space Center
epa08448475 The manned SpaceX Falcon 9 Crew Dragon Demo-2 rocket vents oxygen after the launch was scrubbed due to weather at the Launch Complex 39A at the Kennedy Space Center, Florida, USA, 27 May 2020. NASA astronauts Robert Behnken and Douglas Hurley are aboard the Crew Dragon spacecraft which is scheduled to dock with the International Space Station. The next launch window is 30 May at 3:22 pm EDT (9:22 pm CET) for the launch which is the first manned space flight from US soil since 2011. EPA/ERIK S. LESSER Fotó: ERIK S. LESSER Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrutazást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották.

Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással – a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével – közösen indította volna asztronautáit az űrbe. A Musk tulajdonában lévő SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok várták az indulást. A helyszínen megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, Mike Pence alelnök és a felesége, valamint Elon Musk is.

A küldetést az Egyesült Államokban történelmi eseménynek minősítik, mivel utoljára kilenc évvel ezelőtt járt amerikai a világűrben.

Az indítás elhalasztását sok izgalom előzte meg, hiszen Florida keleti partvidékén szerda reggeltől folyamatosan trópusi vihar pusztított, az országos meteorológiai szolgálat pedig kora délután tornádóriadót is kiadott.

Jim Bridenstine, a NASA vezetője a Twitteren, majd televíziós interjúkban az utolsó pillanatokig bizakodó volt, hogy a mostoha idő ellenére is fellőhetik az űrhajót.

Az időjárás alakulása ezúttal döntő tényezőnek bizonyult
Fotó: MTI/EPA

„Az amerikai űrkutatás új hajnala virradt ránk” – fogalmazott a Fox televíziónak adott interjújában, kiemelve annak a jelentőségét, hogy ez lesz az első, magánvállalkozással közösen indított misszió, s az űrhajó fedélzetén végzendő kutatásokkal komolyan hozzájárulhatnak több tudományág, köztük az orvostudomány fejlődéséhez is.

„Az űrhajózás kereskedelmiesítése a várakozásainkat is felülmúló pozitív eredményeket hozott” – hangoztatta a NASA vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.