Szépen csillog a bronz: kardcsapatunk a harmadik helyen végzett

Az Egyesült Államok legyőzése, majd az Olaszországtól elszenvedett vereség után Németország ellen lépett pástra kardválogatottunk a tokiói olimpia bronzmérkőzésén. A Szilágyi, Szatmári, Gémesi összeállítású csapat 45-40-re győzött, és ezzel a harmadik helyen végzett.

Magyar Nemzet
2021. 07. 28. 12:18
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi kardcsapatok versenyében a negyeddöntőben válogatottunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás) 45-36-ra legyőzte az Egyesült Államokat, az elődöntőben pedig az olaszokkal találkozott. A háromszoros egyéni bajnok, vezetésével már öt tus volt a magyar előny, a végén az Aldo Montanót, a 2004-es athéni egyéni döntőben Nemcsik Zsoltot drámai körülmények között 15-14-re legyőző veterán vívót (sérülés miatt) bevető olaszok fordítani tudtak, és 45-43-ra nyertek.

A mérkőzés után Szatmári András vállalta a felelősséget a vereségért, hozzátéve, hogy nagyon gyanús körülmények között alakult a végjáték. – Ez a meccs nekem nem sikerült annyira, mint a negyeddöntő, vállalom is a felelősséget. Miattam kaptunk ki – értékelt önkritikusan Szatmári András. – Sajnáltam, hogy a végén nem tudtam vezetéssel átadni, mert szerintem akkor nyertünk volna. Áron így is közel volt ahhoz, hogy megfordítsa, de a vége nagyon pechesen alakult. 43-43-nál nem szólalt meg a gép, pedig egyértelmű találatot adtunk, amit aztán végül mi kaptunk. Ez röhejes, főleg egy olimpiai elődöntőben. Aztán az utolsó tus is kétes volt.

A bronzéremért a Koreai Köztársaság elleni elődöntőben 45-42-es vereséget szenvedő Németország várt a mieinkre. Motivációban nem volt hiány: a magyar válogatott 25 éve nem nyert érmet olimpián.

A magyar válogatott cserélt: Decsi Tamás helyett Gémesi Csanád állt be a bronzmérkőzésre.

Az első asszót Szilágyi Áron és Richard Hübers vívta: háromszoros olimpiai bajnokunk villámrajtot vett, 5-1-re győzött. Gémesi folytatta Max Hartung ellen: a német vívóra többek között Londonból emlékezhetünk. Szilágyi 2012-ben az aranyérem felé vezető úton a negyeddöntőben győzte őt le 15-13-ra. Gémesi 5-5-re végzett vele, ekkor összesítésben 10-6-ra vezettünk.

Fotó: Mirkó István

Szatmári remek formát mutatott: 5-3-ra intézte el Benedikt Wagnert, majd ismét a „csere”, Gémesi Csanád következett. Folytatódott a sikerszéria: 20-10 volt az állás, amikor az egyéni bajnok, Szilágyi Áron kötött be, a Wagner elleni asszóját 5-3-ra nyerte. 25-15, tíz tusos, megnyugtató előnnyel adta át a stafétát Szatmárinak.

Egyéni világbajnokunk szárnyalt a páston Hartung ellen, rögtön elhúzott 3-0-ra, végül 5-1-re hozta az asszóját. Nagyon magabiztos előnnyel (30-16) kezdődött az utolsó három asszó. Előbb Gémesi kötött be Wagnerrel, és tovább növelte az előnyt. 35-20-nál következett Szatmári és Hübers: kis magyar hullámvölgy után a német egy tust faragott a hátrányból.

Az utolsó asszón Szilágyi tehette fel a pontot az i-re. A háromszoros olimpiai bajnok hat találatot kapott zsinórban Max Hartungtól, majd két okos vágással 42-32-re alakította az állást. Aggódnivaló nem volt, tíz tus maradt az előnyből. Igen ám, de fogyott ez a bizonyos előny. 42-36-ra kapaszkodott fel a német válogatott, amikor Szilágyi találatot ért el, de úgy tűnt, ettől sem nyugodott meg. Végül 43-40 után két tussal tett pontot a döntő végére.

A magyar kardválogatott végül 45-40-re győzött Németország ellen, és ezzel megszerezte a bronzérmet.

Szilágyi Áron: Különleges nap volt a mai, de végeredményben nagyon örülök, hogy érmet nyertünk a fiúkkal. Az elődöntőben 43-43-nál egy technikai hiba akadályozott meg a tusban, és ez azért nagyon bosszantó, hogy ilyen előfordulhat, és befolyásolja az olimpia végeredményét. Aztán a bronzmeccsen sokáig minden rendben volt, de az utolsó asszóban egyszerűen semmi sem sikerült. 43-40-nél átfutott az agyamon, hogy ebből még baj is lehet. Érdekes, hogy ekkor egy olyan akciót vettem elő, amit szinte soha nem használok. Bejött a feltartó szúrás, és utána már tudtam, hogy beadom az utolsót is. Furcsa verseny volt ez a mai, és ezek szerint a Jóisten ezen a napon ezt a bronzot szánta nekünk. Biztos, hogy folytatom a vívást, de azt nem tudom most megmondani, hogy mikor lépek legközelebb pástra.

Decsi András vezetőedző: Öt éve készültünk arra, hogy olimpiai érmet nyerjünk. A célkitűzés ez volt, a vágy az arany. Rendkívül balszerencsés mérkőzés volt az elődöntő. Természetesen a bronzmeccs előtt a biztató szavak, a taktikai tanácsok elhangzottak, de pontosan tudtam: vannak annyira profik ezek a srácok, hogy feldolgozzák magukban a történteket. Összességében azt hiszem, hogy boldogan zárjuk ezt az olimpiát, nagyon büszke vagyok valamennyi kardozóra, és köszönöm kollégáimnak a közös munkát.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.