Szilágyi Áron szenzációs vívással a legjobb négyben! + videó

Kardvívásban kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron az első három asszóját könnyedén nyerte meg, így bejutott a legjobb négy közé a tokiói ötkarikás játékokon.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 8:29
null
20210724 MN TOKIO OLIMPIA 2020 Vívás férfi kard egyéni Szilágyi Áron MI Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint szombaton hajnalban rosszul kezdődtek számunka az olimpiai vívóversenyei a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában, mert a férfikardozók egyéni számában Decsi Tamás és Szatmári Andtrás is kikapott a 32 között, mindketten kiestek az első asszójuk után. Decsi 15-8-ra maradt alul a kétszeres Európa-bajnok, a világranglistán ötödik német Max Hartunggal szemben.

– Tudtam, hogy nagyon erős ellenfél vár rám, Hartung az egyik legjobb a mezőnyben. Ráadásul kicsit feszült is voltam, emiatt nem éreztem meg a ritmusát – ismerte el Decsi Tamás.

A 2017-ben világbajnok, a 2019-es budapesti vb-n ezüstérmes Szatmári András veresége hidegzuhany volt a javából, ő 15-12-re kapott ki az iráni Ali Pakdamantól. Az irániakat nem szabad lebecsülni, csapatban is kijutottak Tokióba, de Szatmári a világranglista 12. helyéről kezdte az olimpiát, míg ellenfele csak a 24. volt. Versenyzőnk 8-5-re és 10-7-re is vezetett, de a ezután Pakdaman nagyon elkapta a fonalat és 14-12-re fordított. Ekkor Szatmárit ápolni kellett, mert az ázsiai erősen eltalálta a kézfejét. S a folytatás már nem tartott sokáig, mert az iráni vívó gyorsan bevitte a győztes tust. (A legjobb 16 közé pedig mindhárom iráni pengeforgató bejutott.)

– Önmagam ellenfele voltam, és rosszul jöttem ki belőle – értékelt szomorúan, a könnyeivel küszködve Szatmári András az MTI-nek. – Tudtam, hogy ha jól vívok, megnyerem a versenyt, viszont ha rosszul, akkor kikapok az első ellenfelemtől. És most nem vívtam jól, úgyhogy csak magamnak köszönhetem a kiesést. Nem éreztem nyomást, a felkészülés is rendben volt, tehát csak magamat tudom hibáztatni. 10-7-re még vezettem, úgy mentem fel a második félidőre, hogy megnyomom és elveszem a maradék kedvét is, de sajnos nem sikerült. Ahelyett, hogy elkezdtem volna vívni, igazából csak felraktam a kardomat a pástra, és ez ezen a szinten kevés – tette hozzá világbajnokunk, aki most már a csapatversenyre rendezheti a gondolatait.

(jobbra) a venezuelai José Quintero elleni asszójában
Fotó: Mirkó István

Harmadik indulónk, a kétszeres egyéni olimpiai bajnok, Londonban és Rio de Janeiróban is megkoronázott Szilágyi Áron – a világranglista negyedik helyezettje – első asszóját ugyancsak a 32 között a a venezuelai José Quintero ellen vívta, mert a dél-amerikai legyőzte a japán Kento Josidát, és ezt Szilágyi aligha bánta, hiszen a 2019-es vb-n a 32 között kikapott Josidától. Most Quinteróval könnyedén elbánt, 15-7-re nyert, s ezután neki is iráni ellenfél jutott, a világranglista 14. helyén álló Mojtaba Abedini. Szilágyi azonban megoldotta a feladatát, szenzációs vívással elhúzott 8-1-re, majd 12-4-re vezetett, végül pedig ezt az asszóját is 15-7-tel húzta be. Így ott van a nyolc között, az elődöntőbe jutásért pedig a Szatmárit búcsúztató Pakdamannal fog vívni, aki világbajnokunk után legyőzte Hartungot is.

– Az elejétől kezdve sikerült megvalósítanom azt, amit elképzeltem. Közben nem is nagyon változtattam az előkészítéseimen, mert működtek. A következő vetélytársam kicsit más stílusú, magasabb vívó, meglátjuk, hogy mivel tud előrukkolni – nyilatkozta Szilágyi Áron.

Versenyzőnk ezután Pakdamant is legázolta, őt 15-6-re intézte el, így bejutott a legjobb négybe!

– Türelmesnek kellett lennem, mert tulajdonképpen egyetlen akcióból vertem meg az ellenfelemet. Nem volt hajlandó középen egyeneset vágni, picit mindig „visszaemelt”, és nekem abban az ütemben közbe kellett támadnom. Volt, hogy ez jobban sikerült, néha kevésbé, de szerencsére a zsűri preferálta. Az volt a fontos, hogy ne csináljak semmi mást – adta meg a siker receptjét versenyzőnk.

– Most egy teljesen új verseny jön, fejben is újra össze kell raknom magam. Bevetem magam egy kezelésre a masszőrünkhöz, Bodnár Józsihoz, aki Londonban és Rióban is ott volt velünk, majd az edzőmmel, Decsi Andrással fogunk egy kicsit iskolázni, melegíteni. És valószínűleg ismét megkérem Gémesi Csanád csapattársamat, hogy a mai napon negyedszer egy kicsit még vívjon velem – mondta el Szilágyi Áron.

Az érem még nem biztos, hiszen az elődöntők veszteseinek vívniuk kell a harmadik helyért, de ezt csak a tényszerűség végett rögzítjük, nem ezzel a lehetőséggel számolunk! Szilágyi Áron sem titkolta korábban, a célja az, hogy ő legyen a sporttörténelem első háromszoros egyéni olimpiai baknok kardvívója. S ettől már csak két lépésre van. Az ellenfele a döntőbe jutásért 12 órakor a világranglistán hetedik grúz Sandro Bazadze lesz, aki óriási meglepetésre legyőzte a világranglista-vezető, világbajnoki címvédő dél-koreai Oh Szang Ukot.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.