Orrtalan Combino villamosok 

Ez is olyan karigerisre sikerült.

2020. 08. 31. 10:30
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még jópofa is lehetne a nagykörúti Combino villamosok maszkviselése. Csak… ez is olyan karigerisre sikerült.

Számos nagyváros – Zürich, Melbourne vagy éppen Brno – is maszkot húzott a villamosokra, ezzel is annak használata szükségességét hangsúlyozzák. A főleg fiataloknak tetszelgő mindenki Gergője kapott is az ötleten, és a mosolygó Combino villamosok száját eltakarta egy sebészi maszkkal. Ötletnek aranyos és vidámságot hoz a hétköznapokba, csak éppen a részletekre nem sikerült odafigyelni. Ugyanis a maszkot elfelejtették széthúzni a Combinók „arcán”, így kimaradt a képzeletbeli orruk, ahogy sok utasnak is a tömegközekedési eszközökön. Ez viszont baj, ha példamutató viselkedésként kötelezték a villamosokat is a maszk használatára. Hiába szólít fel a BKK, hogy a teljes arc eltakarásával szálljanak fel a villamosra, sokan még a maszkot is nélkülözik. Néhány hete a BKK bekeményített: azt ígérték, figyelmeztetni fogják a maszkot elutasító utasokat. Eddig nem sok sikerrel. Mivel szankciót nem vezettek be, nemhogy javult volna a tendencia, egyre többen figyelmen kívül hagyják a járványügyi ajánlásokat.

Igazából a hajlandóságot csak büntetéssel lehetne fokozni, de az szembemenne Karácsony liberális elveivel. A főpolgármester talán maga is elhiszi, hogy szép szóval, figyelemfelkeltő plakátokkal és szájmaszkos villamosokkal rá tudja venni a szabad, „engemnekorlátozzonsenki” stílusú embereket, hogy önként húzzák fel a maszkot, ha tömegközlekedési eszközre szállnak fel. Karácsony naivitása többször gikszert okozott a fővárosi tömegközlekedésben: azt hitte, hogy csak azért, mert néhány csíkkal elbitorolt az autósok elől egy nagykörúti sávot, mindenki szalad majd a boltba kerékpárt vásárolni.

Mint tudjuk, nem így történt: sokan tömegközlekedéssel és autókkal közlekedtek tovább, a kerékpársávok pedig üresen maradtak. Az előbbiek a csökkentett járatszámú BKK-járatokon tömörültek, az autósok a dugóban szennyezték a környezetet. Csak remélni tudjuk, hogy a főpolgármester legalább a koronavírus-járvány időszakára félreteszi idealisztikus elképzeléseit, és gyakorlatias városvezetőként bölcs döntéseket hoz, a szimbolikus politizálást pedig meghagyja a békeidőkre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.