idezojelek

Kirk kapitány az asztalra csapott, sistergős sallert osztott ki Brüsszelnek

A világhírű színésznek elege lett.

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined
2024. 02. 01. 8:02

Tombol a woke-őrület a fejlett Nyugaton. Egyre-másra jelennek meg a hírek különféle művek, filmek, könyvek átírásáról. Számos művész, színész, író adott hangot a nemtetszésének, felháborodásának a liberálisok értelmetlen és felelőtlen hóbortja miatt. Korábban John Cleese, a Monty Python színésze pusztító erőnek nevezte a woke-ideológiát, mondván, hogy az „katasztrofális hatással” van a komédiára és a művészi kreativitás ellensége. A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks a BBC Radio 4-ban felháborodásának adott hangot, és kijelentette:

„Hadd döntsem el én, hogy engem mi az, ami sért és mi nem. Ellenezném, hogy bármilyen korszakból származó könyvet kelljen olvasnom, amit a modern érzékenység miatt cenzúráztak.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harry Potter könyvek írója, J. K. Rowling is szembekerült a woke-kal. Rowling azután lett nemkívánatos, miután kifejtette álláspontját a nők nemi alapú jogainak védelméről. Mind őt, mind a családját fenyegették pusztán azért, mert a véleménye nem igazodott a szélsőbal véleményéhez. De a klasszikusokat sem kíméli a woke. Eltávolították a legendás írónő, Agatha Christie könyveiből az etnikai hovatartozásra és a külsőségekre vonatkozó jelzőket. Gyermekkorunk nagy kedvence, Winnetou sem úszta meg a cancel culture-t. Az őslakos indiánok közhelyes ábrázolása miatt leállították a Kis Winnetou című filmmel együtt kiadott gyerekkönyvek eladását. A Ravensburger kiadó a negatív kritikákkal indokolta a döntést – írta meg a Spiegel.

Odáig fajult ez az őrület, hogy már a madarakat is átnevezik Amerikában, hogy megfeleljenek a woke-ideológiának, mert vannak olyanok, akiknek sértő vagy kirekesztő egy-egy állat neve. 

A legújabb áldozat a világhírű sci-fi-sorozat, a Star Trek. A Híradó.hu szúrta ki, hogy a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete ugyanis cenzúrázni akarja a sorozat ikonikus bevezetőjét, mert az tartalmazza a man, avagy a férfi szót. A sorozat főszereplője, a Kirk kapitányt alakító  Wiliam Shatner felháborodott a cenzúra miatt, az asztalra csapott:

„Miért a Star Trekkel kellene kezdeni?” – kérdezte a színész, és keserű iróniával javasolta a Magna Charta vagy Shakespeare cenzúrázását. Ehhez azért gyaníthatóan a Star Trek-rajongóknak is lesz egy-két szava.

Ez a szép, új világ. Hol a határa az őrületnek? 

Borítókép: William Shatner színművész (Forrás: Flickr)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.