Az öt legjobb Dustin Hoffman-film – Aranyoskám + videó

Egy igazi klasszikus, a világ egyik legjobb vígjátéka.

2024. 02. 02. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dustin Hoffman filmjeit bemutató sorozatunkban ezen a héten már az aranynérmes mozival érkezünk. Az ötödik helyet a híres Watergate-botrány eseményeit feldolgozó, Az elnök emberei című politikai krimi szerezte meg, a negyedik helyezett alkotás pedig egy igazi klasszikus lett, a Diploma előtt (The Graduate) című mozi. A harmadik, immár dobogós helyre pedig a Maraton életre-halálra (Marathon Man) című fordulatos nácivadász thriller ért fel. A második helyet a Dustin Hoffman számára Oscar díjat hozó Kramer kontra Kramer című világhírű dráma szerezte meg. Az első helyre egy nagy klasszikus került, az Aranyoskám (Tootsie). Az kétélű dolog, ha egy férfi színész, női szerepet vállal. Lehet belőle hatalmas siker, de a bukás is benne van a pakliban. A filmtörténetből három remekül sikerült példa ennek a nehéz feladatnak a megvalósítására, a Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot, 1959), ahol Tony Curtis és Jack Lemmon parádésan alakították a női szerepüket, a zseniális Robin Williams által híressé vált Mrs. Douptfire – Apa csak egy van (Mrs. Douptfire, 1993) és természetesen az Aranyoskám, Dustin Hoffmannal. Ez azért nehéz feladat, mert akkor jó egy ilyen jellegű alakítás, ha hiteles és semmiképpen nem paródia. Az említett mozikban a férfi színészek meg tudták ezt valósítani maradéktalanul, ezért is emlékszünk jó szívvel ezekre az alkotásokra.

Fotó:  InterCom

1. Aranyoskám (1982)

A filmet az a Sydney Pollack rendezte, aki olyan nagyszerű filmeket készített, mint A lovakat lelövik, ugye? (They Shoot Horses, Don’t They?, 1969 ), A Keselyű három napja (Three Days of the Condor, 1975), a Távol Afrikától (Out of Africa, 1985) vagy éppen A cég (The Firm, 1993). Az Aranyoskám mind a kasszáknál, mind pedig a szakmánál sikert sikerre halmozott. A tíz Oscar-jelöléséből hármat be is húzott: a legjobb női főszereplő Jessica Lange lett, a legjobb operatőri munka elismerését Owen Rizman kapta és a legjobb hang díját is elhozta a film. 1998-ban az Amerikai Nemzeti Filmregiszter „kulturális értékei miatt” megőrzésre érdemesnek választotta be. 2000-ben az Amerikai Filmintézet az Aranyoskámot a „minden idők második legviccesebb filmje” címmel jutalmazta.

A történet

Michael Dorsey (Dustin Hoffman) színésznek nehezére esik megkeresni a lakbérrevalót. Ám egy nap nagyszerű lehetőségre bukkan: meghallgatásra mehet egy menő folytatásos sorozat egyik szerepére. Csak egy a bökkenő: középkorú nőt keresnek. De Michael nem ismer lehetetlent: csak egy kis smink, egy paróka, kitömött melltartó és Dorothy Michaelsként máris tarolhat a meghallgatáson. Hamarosan megindul a siker útján, ám arra nem számít, hogy beleszeret egyik kolléganőjébe, a csodaszép Julie-ba (Jessica Lange), aki azonban Dorothyt legjobb barátnőjének tekinti – olvasható a Port.hu hivatalos leírásában.  

A film egyik ikonikus jelenete. Fotó: InterCom

Már ezek a zseniális fordulatok és a meglepő, szokatlan alaphelyzet sikerre volt ítélve. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy a színészek megfelelő alázattal és csodás játékkal érvényre tudják juttatni a forgatókönyv adta csodás lehetőséget. A színészek pedig, Hoffmantól, Jessica Lange-on át egészen Bill Murray-ig szenzációsan oldották meg a feladatot. Dustin Hoffman parádézott ebben a kettős szerepben. Máig vitatkoznak a filmrajongók azon, hogy a Gandhit alakító Ben Kingsley joggal vitte-e el előle a legjobb színésznek járó elismerést. 

Érdekességek

Jessica Lange-et az ügynöke vette rá, hogy szerepeljen a filmben. Az ügynök azzal győzte meg a színésznőt, hogy a sok drámai szerep után szüksége van egy vígjátékra is. A filmben Dorothy déli akcentussal beszél, mert Dustin Hoffman úgy találta, ezzel az akcentussal nőiesebb a hangja. A hang kialakításában Meryl Streep is segített, akivel három évvel korábban, a Kramer kontra Kramerben dolgozott együtt. A filmet hároméves késéssel, 1985-ben mutatták be Magyarországon – olvasható a Mafab összeállításában.

Összegzés

Az Aranyoskám nem csupán egy könnyed romantikus komédia, hanem egy olyan alkotás is, amely mélyebb témákat boncolgat, miközben önfeledt szórakoztatást nyújt a nézőknek. A karakterek komplexitása és a színészi alakítások hozzájárultak ahhoz, hogy a film igazi klasszikussá váljon. Intelligens, nagyszerűen megkomponált párbeszédek és történetvezetés jellemzi a mozit. Mivel a történetben egy férfi, jelesül Dustin Hoffman női szerepet is alakít, ezért a mai erőszakos, liberális kánon sajnálatos módon kisajátította bizonyos fokig ezt a zseniális filmet. Például a film Wikipédia-oldalán is, mint LMBTQ-témájú mozi szerepel, miközben ennek a filmnek ehhez a témához semmi köze. 1982-ben egészen más témák foglalkoztatták az embereket. 

Az Aranyoskám valóban példát mutat, de sokkal inkább azzal – ha már keresünk egy edukáló jelleget a mozinak –, hogy bemutatja azt, nincs lehetetlen, nem szabad feladni és küzdeni kell, akkor elérheti mindenki a célját. Azonban a lényeg az az, hogy az Aranyoskám egy nagyon szerethető, nagyszerű vígjáték, amely Dustin Hoffman parádés színészi játékától is emlékezetes, kihagyhatatlan alkotás.

Idővonal: Az Aranyoskám című filmet 1982-ben mutatták be, abban az évben amikor A Jack Tramiel által alapított Commodore Business Machines 1982 januárjában bejelentette és szeptemberben ki is adta 595 dolláros áron a Commodore 64 (C64, CBM 64, néha a vállalat logója után C=64-nek is írják) számítógépet; kezdetét vette a Falkland-szigeteki háború; Szendi József székesfehérvári kanonok vette át a veszprémi egyházmegye irányítását mint apostoli kormányzó; Magyarország aláírta a Világbank alapokmányát; bekapcsolták az elektromos hálózatba a paksi atomerőmű első, 220 megawattos generátorát; a Győri Rába ETO nyerte az NB1-et. Ez volt a klub második bajnoki címe, a spanyolországi labdarúgó-világbajnokságot Olaszország nyerte meg, mivel a döntőben 3-1-re legyőzte az NSZK válogatottját. (Wikipédia)

Dustin Hoffman filmjeit bemutató sorozatunk végére értünk. A jövő héten folytatjuk utazásunkat a filmek csodálatos világában.

Borítókép: Michael Dorsey (Dustin Hoffman) és Julie (Jessica Lange) (Fotó: InterCom)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.