Az öt legjobb Dustin Hoffman-film – Kramer kontra Kramer + videó

Zseniálisan megkomponált családi dráma, szenzációs alakításokkal.

2024. 01. 26. 20:30
null
Forrás: Örökmozgó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dustin Hoffman filmjeit bemutató sorozatunkban ezen a héten már a bronzérmes mozival érkezünk. Az ötödik helyet a híres Watergate-botrány eseményeit feldolgozó, Az elnök emberei című politikai krimi szerezte meg, a negyedik helyezett alkotás pedig egy igazi klasszikus lett, a Diploma előtt (The Graduate) című mozi. A harmadik, immár dobogós helyre pedig a Maraton életre-halálra (Marathon Man) című fordulatos nácivadász thriller ért fel. A második helyet a Dustin Hoffman számára Oscar díjat hozó Kramer kontra Kramer című világhírű dráma szerezte meg. 

2. Kramer kontra Kramer (1979)

A filmet Robert Benton rendezte, aki olyan alkotásokban tette le a névjegyét, mint a Bonnie és Clyde (1967), Billy Bathgate (1991), a Senki bolondja (Nobody's Fool, 1994), vagy éppen a Szégyenfolt (The Human Stain, 2003) Anthony Hopkins és Nicole Kidman főszereplésével. A mozi forgatókönyvének alapjául Avery Corman azonos című regénye szolgált. 1977-ben jelent meg a mű Amerikában, magyarul 1981 óta olvasható az Európa kiadásában, Gy. Horváth László fordításában.

A Kramer család, amikor még minden rendben volt (Fotó: mafab.hu)

Történet

A történet középpontjában egy házaspár áll, Ted (Dustin Hoffman) és Joanna Kramer (Meryl Streep), akik házasságuk válságával küzdenek. Joanna hirtelen elhagyja a férjét és fiukat, Billyt. Ted, aki korábban nem volt túl elkötelezett apa, most hirtelen egyedül marad a gyermeknevelés terhével. A film fő témája a szülői szerepek és az élet változásainak kezelése, miközben Ted és Joanna egymással harcol a fiuk felügyeleti jogáért és keresik a helyüket ebben az új helyzetben. Amikor egy házasság véget ér, a szülőknek szemben kell nézniük számos kihívással, de a legnagyobb érzelmi hullámvasút a gyermekükkel való kapcsolatukban jelenik meg. A történet során Tednek meg kell találnia az egyensúlyt a munka és a gyermeknevelés között, miközben kemény jogi harcot vív a fiuk felügyeleti jogáért. A film számos érzelmileg megrázó jelenetet tartalmaz, igazi családi dráma, így ezelőtt még nem ábrázolták ezt a nagyon fontos témát. A Kramer kontra Kramer című mozi hozzájárult a válás és a szülői jogok témájával foglalkozó filmek fejlődéséhez.

Ted és Joanna kemény küzdelme a fiuk elhelyezéséért (Fotó: Örökmozgó)

Érdekességek

A filmben Ted és Joanna 1969. április 4-én házasodott össze. Dustin Hoffman és első felesége, akivel éppen a forgatás ideje alatt váltak, 1969. május 4-én házasodott össze. A nő, akit Ted hirtelen megcsókolt a partin, egykori Miss Norvégia és Playmate volt. Meryl Streep saját maga írta meg a tárgyalóteremben elhangzott beszédét, miután jelezte, hogy nincs megelégedve a szövegkönyvi változattal, és engedélyt kapott a rendezőtől a módosításra. Joanna szerepét eredileg Kate Jackson játszotta volna, míg Ted szerepét  James Caannak is felajánlották – olvasható a Mafab.hu összeállításában.

Összegzés

A Kramer kontra Kramer egy olyan örökérvényű mozi, ami nagyon sok tanulságot tartalmaz. Minden korosztálynak tartogat olyan elemet, amit fel tud használni a saját életében. Nem véletlen, hogy jelentős kritikai és kereskedelmi sikert hozott ez az ikonikus alkotás. Öt Oscar-díjat nyert, köztük a Legjobb film, a Legjobb férfi főszereplő (Dustin Hoffman) és a Legjobb női mellékszereplő (Meryl Streep) kategóriában. Hoffman és Streep zseniálisan alakítja a gyerekük felügyeleti jogáért egymással harcoló házaspárt. Meryl Streep alakításáról sok mindent elmond, hogy annak ellenére nyerte el a díjat, hogy karaktere, Joanna Kramer, a filmben viszonylag rövid időn keresztül jelenik meg a filmvásznon.  

Robert Benton rendező személyes élményeit is belefűzte a filmbe, saját válása inspirálta a történetet. Ez a személyes inspiráció hozzásegítette a mű mély és érzelmi tartalmának kifejezéséhez. A film számos jelenetében alkalmaztak improvizációt, ami hozzájárult a karakterek hitelességéhez. Az emberi kapcsolatok problémáit, a válás és a gyermeknevelés összetett, érzelemdús kérdéskörét elemi erővel mutatja be Benton mozija. Felkavaró dráma, amit ajánlunk minden olyan mozirajongónak, akik nem csak az akciófilmekért rajonganak.

Idővonal: A Kramer kontra Kramer című filmet 1979-ben mutatták be, abban az évben, amikor az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Leonyid Brezsnyev és Jimmy Carter amerikai elnök Bécsben aláírta a SALT–2 megállapodást. Khomeini ajatollah, a legfőbb siíta vallási vezető visszatért Teheránba párizsi emigrációjából. Lezuhan az Air New Zealand 901-es járata az Antarktiszon, és a gépen utazó 302 ember életét vesztette. A csehszlovák hatóságok letartóztatták a Jogtalanul Üldözötteket Védelmező Bizottság (VONS) 15 tagját, közülük hat ellen pert indítottak és 2-5 éves szabadságvesztésre ítélték őket; köztük volt Václav Havel és Jirí Dienstbier is. Majd a csehszlovák hatóságok szintén letartóztatták – később eljárás nélkül szabadon engedték – Duray Miklóst mint VONS-szimpatizánst. Duray letartóztatását a következő hetekben számos magyar értelmiségi kihallgatása és házkutatások sora követte. (Wikipédia)

A jövő héten kiderül, hogy a Dustin Hoffman filmjeit bemutató sorozatunkban melyik mozi nyerte el az első helyet.

Borítókép: Ted Kramer (Dustin Hoffman) és kisfia Billy (Justin Henry) (Fotó: Örökmozgó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.