Az öt legjobb Dustin Hoffman-film – Maraton életre-halálra + videó

A harmadik helyezett a rendkívül izgalmas és fordulatos nácivadász thriller lett.

2024. 01. 19. 20:00
null
Forrás: UIP-Duna Film
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dustin Hoffman filmjeit bemutató sorozatunkban ezen a héten már a bronzérmes mozival érkezünk. Az ötödik helyet a híres Watergate-botrány eseményeit feldolgozó, Az elnök emberei című politikai krimi szerezte meg, a negyedik helyezett alkotás pedig egy igazi klasszikus lett, a Diploma előtt (The Graduate) című mozi. A harmadik, immár dobogós helyre pedig a Maraton életre-halálra (Marathon Man) című fordulatos nácivadász thriller ért fel. A film Golden Globe-díjat hozott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Lawrence Olivier-nek, aki valóban szenzációsan alakította az elvetemült Christian Szell náci orvost. Hogy milyen a színészsors, Olivier két évvel később már a Brazíliai fiúk (The Boys from Brazil)  című filmben, a Simon Wiesenthal nácivadászról mintázott Ezra Liebermanként eredt a háborús bűnös Joseph Mengele nyomába, szintén felejthetetlen alakítást nyújtva.

Forrás: UIP-Duna Film

3. Maraton életre-halálra (1976)

A filmet John Schlesinger rendezte, aki olyan nagyszerű mozikat készített, mint az Éjféli cowboy (Midnight Cowboy, 1969); A Sólyom és a nepper (The Falcon and the Snowman, 1985) vagy éppen A második legjobb dolog (The Next Best Thing, 2000). A forgatókönyvet William Goldman írta, az azonos című, 1974-es regényéből, aminek készült 0 tizenkét évvel az első rész után – egy kevésbé ismert folytatása is Fivérek címmel. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 1976. október 8-án mutatták be a Paramount Pictures forgalmazásában. A Maraton életre-halálra öt Golden Globe-jelölést is kapott, ugyan ezekből mindössze Olivier vehetett át díjat, de kimondhatjuk, hogy a közönség mellett a szakma is elismerte az alkotást.  A film zenéjét Michael Small szerezte, és a pazar hangszerelés különleges hangulatot teremt, még érdekesebbé teszi az alkotást.

Történet

A maratoni futás megszállottja az egyetemista Babe (Dustin Hoffman). A bátyja, Doc (Roy Scheider), akiről azt hiszi, hogy olajügynök, a titkosszolgálat megbízásából beépült a volt nácik titkos szervezetébe, hogy adatokat szerezzen annak vezetőiről. Így bukkant dr. Szell (Lawence Olivier), a hírhedt náci nyomára, aki az egyik koncentrációs tábor orvosa volt. A férfi a világháború alatt összeharácsolt gyémántokat az Egyesült Államokból Dél-Amerikába akarja csempészni. Amikor Docot a náci megsebesíti, a halála előtt még átadja titkát az öccsének. Emiatt Babe nehéz helyzetbe kerül, Szell és emberei vadászni kezdenek rá – olvasható a film hivatalos leírásában.

Babe (Dustin Hoffman) és bátyja, Doc (Roy Scheider). Forrás: UIP-Duna Film

Érdekességek

A film egyik legjellegzetesebb jelenete, amikor Hoffman karaktere fogorvosi kezelésen esik át a gonosz náci fogorvos, dr. Christian Szell kezei között. A jelenetben tapintható feszültség abból is adódott, hogy Hoffman a valóságban is rettegett a fogorvosi kezelésektől. A jelenetet többször ismételték, hogy elérjék a kívánt hatást. A film összbevétele 21 millió dollár volt Imdb.com adatai alapján. Magyarországon 1985. április 18-án mutatták be a filmet.

Összegzés

A Maraton életre-halálra egy nagyon izgalmas mozi. Bármilyen meglepő, mai szemmel is remek alkotás. Egy feszült thriller, amelynek hangulatát és feszültségét a karakterek közötti konfliktusok és a cselekmény során bekövetkező váratlan események erősítik fel. A film legtöbb jelenetét New Yorkban vették fel, és a város ikonikus helyszínei jelentős mértékben hozzájárultak a film rendkívüli atmoszférájához. A történelmi háttér az alapja a filmnek, a lappangó sötét titok, ami nagyon fordulatossá teszi a mozit. 

A színészek játéka csodálatos, Dustin Hoffman ebben a szerepben is remekel, és Lawrence Olivier is káprázatos a gonosz náci szerepében. Ezt a filmet bátran ajánlom a fiatal mozirajongóknak, mert annak ellenére, hogy az 1970-es években készült, megdöbbentően újszerűnek, modernnek tűnik. Hoffman-rajongóknak pedig egyenesen kötelező darab.

Idővonal: A Maraton életre-halálra című filmet 1976-ban mutatták be, abban az évben, amikor a British Airways és az Air France beindította az első szuperszonikus utasszállító repülőgép, a Concorde menetrend szerinti járatait. Moszkvába utazott Kissinger amerikai külügyminiszter, előbb Gromikóval, majd 21-én Brezsnyevvel is tárgyalt világpolitikai kérdésekről és a SALT-ról. Súlyos szerencsétlenség történt  Dél-Tirolban: a cavalesei téli üdülőhelyen a sífelvonó drótkötele elszakadt, a kabin a mélybe a zuhant, 42 ember vesztette életét. A libanoni helyzet megvitatására Kairóban összeült az arab államok vezetőinek konferenciája, melyen Arafat is részt vett. Felhívást intéztek a tűzszünet megtartására, és megerősítették, hogy harmincezer főnyi arab békefenntartót vezényelnek Libanonba. Ulrike Meinhof, a nyugatnémet Baader–Meinhof-terroristacsoport és a belőle alakult Vörös Hadsereg Frakció egyik alapítója, a stuttgart-stammheimi börtönben öngyilkosságot követett el. Terroristák kerítették hatalmukba az Air France Tel-Avivból Párizsba tartó Airbusát 258 emberrel a fedélzetén. Miután az ugandai Entebbe repülőterére érkeztek, túszaikért cserébe 53 különböző európai országban fogva tartott palesztin szabadon bocsátását követelték. Mohácson történelmi emlékhelyet avattak a mohácsi csata 450. évfordulóján. A Halászbástya alatti Schulek Frigyes-lépcső közelében holtan találtak egy nyolcéves kislányt, aki gyilkosság áldozata lett. (A tettest hamarosan elfogták, és 1977-ben halálra ítélték.). János Károly spanyol király részleges amnesztiát hirdetett a politikai okokból bebörtönzött személyeknek. VI. Pál pápa Lékai Lászlót esztergomi érsekké nevezte ki. Törőcsik Mari – megosztva – a legjobb női alakítás díját megkapta a cannes-i filmfesztiválon a Déryné hol van? című filmben nyújtott játékáért. (Forrás: Wikipédia)

A Dustin Hoffman filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten az ezüstérmes mozival érkezünk.

 

Borítókép: Babe (Dustin Hoffman), a náci fogorvos, sr. Christian Szell (Lawrence Olivier) karmai között (Forrás: UIP-Duna Film)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.