Nem tudta elsodorni a woke a Harry Potter íróját + videó

Mindent megtett a szélsőbal, hogy eltüntessék, ám a népszerűségéből mit sem veszített.

2024. 01. 09. 14:43
ROWLING, J. K.
London, 2016. november 16. J. K. Rowling angol írónõ, forgatókönyvíró a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts And Where To Find Them) címû filmjének bemutatóján Londonban 2016. november 15-én. (MTI/EPA/Ha Jung Dzson) Fotó: Ha Jung Dzson Forrás: MTI/EPA/Ha Jung Dzson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harry Potter könyvek írója, J. K. Rowling egy időben szembekerült a woke-kal. Az írónő, akit egykor feminista ikonként emlegettek – mivel minden idők egyik legkelendőbb női szerzője volt –, mára a szélsőbaloldali gyűlölet tárgyává vált. És sokak szerint „transzkirekesztő radikális feminista”, amiért kritikával illeti a modern LMBTQ-mozgalmat, mert szerinte az veszélyezteti a gyerekeket és beavatkozik a női életterekbe és jogokba.

Ám hiába az össztűz, az elmúlt 12 hónapban a Pottermore kiadó – a Harry Potter könyveket és a kapcsolódó varázslóvilággal kapcsolatos műveket kiadó globális digitális hangoskönyv- és e-könyv-kiadó – eladásai megugrottak, mintegy 7 millió dollárról több mint 11,9 millió dollárra nőttek a bevételei.

Rowling azután lett nemkívánatos, miután kifejtette álláspontját a nők nemi alapú jogainak védelméről . Mind őt, mind családját fenyegették pusztán azért, mert a véleménye nem igazodott a szélsőbal véleményéhez.

Az írónő az interneten tett közzé egy írást, amelyben azt állította, hogy – családon belüli erőszakot túlélőként – úgy érzi, ha a transz emberek egynemű fürdőszobákat és öltözőket használnak, az „ lehetőséget kínálhat a ragadozóknak” – ezt nem bírták a szélsőbaloldalon. Megpróbálták teljesen ellehetetleníteni és folyamatosan támadták az írót. Még a legújabb, konzolra és PC-re megjelenő játékot is megpróbálták támadni – pedig abban nem is vett részt Rowling, ám az is siker lett.

Borítókép: J. K. Rowling angol írónő, forgatókönyvíró a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them) című filmjének bemutatóján Londonban 2016. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/Ha Jung Dzson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.