Vonják vissza Gálvölgyi János Kossuth-díját!

Éljen a barbarizmus!

2021. 02. 05. 6:34
Glvlgyi Jnos
Budapest, 2015. prilis 30. Glvlgyi Jnos Charles szerepben Nol Coward Vidm ksrtet cm bohzatnak prbjn a budapesti Jtksznben 2015. prilis 30-n. A darabot mjus 6-n, Bhm Gyrgy rendezsben mutatjk be. MTI Fot: Kallos Bea Fotó: MTI/Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gálvölgyi János színész, parodista megengedhetetlen mondatokat engedett meg magának december végén, amikor szerepelt a Partizán nevű Youtube-csatorna műsorában, ahol utoljára támasztották fel a régi Heti Hetest.

Gálvölgyi bokorba vizelő csőcseléknek minősítette azokat, akik a Kossuth téren, a Parlament előtt tüntettek a Gyurcsány-kormány ellen.

– Azt tartom, hogy ez egy felbérelt puccs volt a Gyurcsány ellen, aminek nagyon sokan bedőltek. Ha valaki elolvasta volna a Gyurcsány-beszédet, az őszödit, akkor tudná, hogy nem arról szólt, amit kiforgattak és felhasználták arra, hogy szétb...sszák, szarják az egész várost. Én ennyit tudok ma is mondani erről

– fejtette ki Gálvölgyi János a műsorban. Hozzátette:

– Ezek szarták végig a Kossuth teret, ezekhez jártak ki minden délután a Fidesz-képviselők. Hol voltak ezek a tisztességes emberek? Hol tüntettek [a tisztességes emberek – szerk.], mert én nem láttam őket?

Olyan honfitársainkról van szó, akiken – sokunkhoz hasonlóan – eluralkodott az elemi erejű felháborodás, és ennek nap mint nap hangot is adtak. Dolgozó, tisztességes, a hazájukat szerető, azért aggódó polgárokról van szó, ők azok, akik Gálvölgyi szerint csőcselék.

Az már csak mellékes ezekhez képest, hogy Gálvölgyi az őszödi beszédet mentegeti, és – bár ezt nem fejti ki – hogy valószínűleg Gyurcsánnyal ért egyet abban, hogy a beszédben nemcsak a saját, hanem „az egész politikai elit hazugságáról szólt”, és ez egy „igazságbeszéd” volt. Mindemellett sejthető, hogy osztja azt a nézetet is, amely szerint a beszédben felemelő jövőkép szerepel a baloldal kapcsán. Ezekhez érdemes hozzátenni: Gyurcsány nem nyilvánosan mondta el a beszédet, hanem a sajátjai, az MSZP elitje előtt, róluk és saját magáról beszélt, nekik. Azokról, akik a „tetején csinálják”. A Fidesz és Orbán Viktor legfeljebb ellenfélként került szóba. Ami pedig a baloldal jövőképét illeti: 2006 óta semmi sem változott. Magyarországon nincs modern, magyar baloldal, csak az van, ami akkor is volt: egy Orbán-fóbiától vezérelt, valódi jövőkép nélküli, hataloméhes, korrupt és alkalmatlan társaság.

Gálvölgyi János a magyar társadalom egy széles rétegét gyalázta minősíthetetlen szavaival, akik 2006-ban joggal háborodtak fel Gyurcsány Ferenc titokban elmondott beszédén. Gálvölgyi ezért méltatlan lett egy olyan magas állami kitüntetésre, mint amilyen a Kossuth-díj.

Követeljük, hogy vonják vissza Gálvölgyi János 2005-ben, a Gyurcsány-kormány alatt kapott Kossuth-díját.

A díjjal járó pénzt nem kell visszaadnia, mert azt úgyis elvitte a gázáremelés és a devizahitelek törlesztőrészletei.



Tisztelt Olvasó!

Ha eddig eljutott a szövegben, akkor a fenti szavak hatására valószínűleg kinyílt a bicska a zsebében. Ha egyetért a Kossuth-díj visszavonására vonatkozó javaslattal, akkor azért, ha nem, akkor azért.

Arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy a fenti követelés nem más, mint barbarizmus.

Kétségtelen tény, hogy Gálvölgyi János mondatai otrombák és méltatlanok. Egy olyan kiemelt státuszban és egy olyan életművel rendelkező színésznek, mint amilyen ő, jobban meg kellett volna válogatnia a szavait. Ezek a vállalhatatlan és felháborító mondatok azonban nem tehetnek zárójelbe egy egész életművet. Gálvölgyi a közönséget darabok, paródiák, szerepek sokaságával örvendeztette meg az évtizedek során. Ezen egy nyilatkozat, legyen az bármilyen rossz és vállalhatatlan, semmit nem változtat ezen, azt nem teheti zárójelbe.

Néhány rossz mondatért elvenni egy egész életmű jelképes elismerését, a Kossuth-díjat barbárság, pitiánerség.

Mindezt csak azért írom le, mert Pikó András józsefvárosi polgármester most pont egy ilyen, pitiáner, barbár, aljas lépésre készül: 2010-ben az akkori józsefvárosi önkormányzati vezetés kitüntette Szarka Gábort, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttében. „Az egyetem felépülésével egy XXI. századi, modern egyetemi városrész jött létre, a környező park megújult, és ma a józsefvárosi és környező kerületek családjai körében népszerű pihenőhely” – írta erről a projektről Sára Botond korábbi kerületi polgármester.

Pikó András most egy önkormányzati rendelettel vissza akarja venni a Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést Szarkától, mert a szakember részt vesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításában, ami a baloldalnak nem tetszik. Szarka Gábor SZFÉ-n végzett munkájával akár egyetértünk, akár nem, az nem teheti zárójelbe a szakember eddigi érdemeit. Pikó András most egy aljas, kisstílű, barbár lépésre készül.

Még ha Pikó ezt véghez is viszi, arra kérem a jobboldali közösséget, hogy ítélje el ezt a lépést. És bár lehet, hogy egyeseknek viszketni fog a tenyere, akár Gálvölgyi, akár mások kapcsán, de ne süllyedjünk erre a szintre! Ezt hagyjuk meg a Pikó féléknek!

A barbárság az barbárság.



Tisztelt Szarka Gábor!

Sok erőt kívánok ahhoz, hogy méltósággal viselje el ezt a barbár, aljas és pitiáner cselekedetet. Bár a kitüntetését elvehetik, az érdemeit, a józsefvárosi közösségért végzett munkájának a sikerét soha.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.