A Balaton környéki igényes éttermek jelentős része télen is nyitva tart, vállalva akár az időleges veszteséges működést is. Ily módon a gasztro-turisták számára e régió egész évben vonzó célpont, arról kell csak meggyőződni mielőtt elindulunk, hogy tényleg nyitva tart-e az adott egység. De nyáridőben is tanácsos feltárcsázni az éttermet, hiszen, ha nem foglalunk asztalt, bizony könnyen hoppon maradhatunk.
A Balaton legjobb célpontjait több kiadvány is számba veszi, a Gasztrotérképtől a Magyar Konyha évente megjelenő gasztro-kalauzáig. Jómagam az ismerősök és szakmabeliek tanácsai s a világháló folyamatos pásztázása mellett e kiadványnak köszönhetem a legtöbb jó tippet.
A legfrissebb, 2021-es kalauz 360 tippet ad. Balatonfüred áll az élen, 25 célponttal, majd Veszprém következik 21-el (igen, vitatható, hogy mennyire tartozik ide, de örüljünk inkább, hogy egy sor remek helyet ajánlanak figyelmünkbe e csodás városból), majd Balatonalmádi és Balatonlelle jön 16 – 16 hellyel. S csak ezután Tihany 14-el, Siófok 13-al, Badacsonytomaj és Balatonboglár 11-el. S ezzel vége is van a 10 felettiek listájának.
A Fűszer Gasztrokert a bronzérmes Balatonalmádi központjában tavaly májusban nyitott, de sikerült bekerülnie a szóban forgó kalauzba.
A rendkívül hangulatos, szépen berendezett étterem a pár éve már működő Veganeeta nevű egységgel szemben tárta ki kapuit. A beltérben sok zöld növény, ötletes világítótestek. 2021 decemberében jártunk náluk, diszkrét, ízléses karácsonyi dekoráció egészítette ki az étterem egyébként is megnyerő atmoszféráját. Látványkonyhával működnek. Mint megtudtuk, a legjobb balatoni célpontok között több éve szereplő Babkávézó tulajdonosai voltak oly bátrak, hogy vírusverte időben nyitottak egy egész évi működést megcélzó éttermet.
Színvonalas nemzetközi konyhát visznek. Az étlap összefogott, átgondolt. A kínálat: két előétel, két leves, hat főétel, két desszert. Rokonszenves megoldás, hogy a leveseket leszámítva minden fogás mellett szerepel bor- valamint sörajánlat is. (Nem szentségtörés az ételek és a sörök harmóniáját keresni, e kalandozás közel annyi izgalmat ígér, mint az ételek és borok párosítása. E témában talán a Madhouse jutott a legtovább a magyar prérin.)