Íme egy egyszerű trükk, amivel gyorsabban megpuhul a burgonya

A főzés egy folyamatos tanulási folyamat, mindig akad valami új felfedeznivaló. Most a szakértők egy rendkívül egyszerű tippet osztottak meg: felejtsük el a krumpli főzését, és próbáljuk ki a párolást! Ez a módszer nemcsak gyorsabb és egészségesebb, hanem segítségével a burgonya jobban megőrzi az értékes tápanyagait.

2025. 07. 08. 10:00
Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A burgonya az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, az elkészítése is egyszerű, és most a főzési idejéből is könnyedén lefaraghatunk. A hagyományos főzés során a kisebb darabok 10-15 perc alatt készülnek el, míg a nagyobbak akár 25 percig is főhetnek – és ez csak a főzés, a takarításról még nem is beszéltünk.

Párolással gyorsabban megfő a burgonya (Fotó: Shutterstock)

A gőzölés azonban új szintre emeli a krumpli elkészítését. Az Epicurious és az Epi Test Kitchen szerint ez a technika nemcsak felére csökkenti az elkészítési időt, de kevesebb rendetlenséggel is jár. A gőzöléshez csupán egy kevés víz kell, nem egy egész fazéknyi – ezáltal sokkal gyorsabban el lehet érni a kívánt hőfokot.

Hogyan pároljuk a burgonyát?

A párolt burgonya könnyedén beilleszthető bármelyik főétel mellé, legyen szó húsról, halról vagy vegetáriánus fogásról. Így készíthetjük el:

  1. Hámozzuk meg a burgonyát vékonyan, és vágjuk egyenlő méretű darabokra – se túl nagy, se túl kicsi ne legyen.
  2. Forraljunk fel egy kevés vizet egy edényben, és helyezzünk bele egy gőzölőkosarat.
  3. Tegyük bele a krumplit a kosárba, majd fedjük le az edényt. A forró gőz körülbelül 10 perc alatt puhára párolja a burgonyát.
  4. Amikor elkészült, tegyük egy tányérra, hogy hűljön és ízlés szerint ízesítsük: sóval, borssal, olívaolajjal, metélőhagymával vagy más fűszerekkel.

Egyszerű, gyors és egészséges

A párolás egyik legnagyobb előnye, hogy megőrzi a burgonya természetes ízét és tápanyagtartalmát, emellett sokkal kevesebb mosogatnivalóval jár, így ideális választás a rohanós hétköznapokra – írja a City Magazine.

Akár kezdő valaki a konyhában, akár tapasztalt háziasszony, ezt a módszert érdemes kipróbálni. Nincs szükség bonyolult technikákra vagy különleges eszközökre – csak egy kis odafigyelésre és egy gőzölőkosárra.

A krumpli párolása során tehát nemcsak időt takaríthatunk meg, hanem ez egy egészségesebb és ízletesebb alternatívát kínál a hagyományos főzéssel szemben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.